Det här händer i din kropp när du dricker kaffe.

I Sverige älskar vi ju verkligen kaffe. Skandinaver, med oss svenskar i täten, konsumerar mest kaffe i hela världen. Vi dricker i genomsnitt mellan 3 till 5 koppar varje dag. Ett lysande val – av väldigt många anledningar.

1. Kaffe förbättrar minnet.

Tro det eller ej, men ett enkelt och effektivt sätt att förbättra minnet är att sörpla i sig en kopp kaffe. Forskning i USA vid John Hopkins universitetet visar att en kopp kaffe boostar ditt minne i minst 24 timmar.

2. Minskar risken för hudcancer.

Ja, i alla fall för kvinnor. I en studie gjord av bland annat Harvard Medical School följde forskarna 112 897 personer under en 20-årsperiod. Den visade att kvinnor, som drack tre eller fler koppar kaffe om dagen, löpte mindre risk att utveckla hudcancer. I en ny amerikansk studie, som har publicerats i Journal of the National Cancer Institute, deltog 450 000 ljushyade amerikaner. Forskarna följde dem under en tio års period för att se vilka som utvecklade melanom. Studien visade att de som drack minst fyra koppar kaffe om dagen hade 20 procents lägre risk att drabbas av malignt melanom. Men bara om kaffet innehöll koffein, skriver SVT.

3. Kaffe skyddar mot demens och Parkinsons sjukdom.

Vissa studier pekar på att det inte är bara korttidsminnet som förbättras. Enligt en finsk-svensk studie i Journal of Alzheimer’s Disease minskar risken att drabbas av demens om du dricker kaffe. I studien gjorde tre koppar kaffe dagligen att äldre kvinnor fick bättre minne, det gjorde att deras risk att drabbas av Parkinsons sjukdom minskade med upp emot 80 procent.

4. Det gör oss vänligare.

Dags att löneförhandla med chefen? Se till att han eller hon får en kaffe innan. Amerikanska forskare utförde ett experiment på ett antal testpersoner. De fick antingen kaffe eller kall dryck i handen innan de presenteras inför en okänd person. Resultatet? De som fick varmt kaffe kände större glädje över den nya bekantskapen.

5. Kaffe skyddar mot levercancer.

En kopp om dagen skyddar levern mot alkoholskador. Flera studier visar att kaffedrickande minskar risken för dö av alkoholrelaterade leverskador. Men akta dig för att bota bakfyllan med kaffe – det kan torka ut kroppen.

6. Prestationsförmågan ökar och du bränner fett.

Idrottsmän brukar i regel dricka mycket kaffe. Nu förstår jag varför. Det svarta guldets positiva effekter på fettförbränningen är väldokumenterade.
Koffeinet har effekter på ämnesomsättningen och ett flertal studier tyder på att koffeinet kan hjälpa dig under uthållighetsträningen.

7. Kaffe gör dig lyckligare.

National Institute of Healths har kommit fram till att du blir gladare av kaffe. De som dricker fyra eller fler koppar kaffe om dagen löper tio procent mindre risk för att drabbas av depression, jämfört med de som aldrig dricker kaffe. Enligt forskarna är det antioxidanterna i kaffet som gör dig lyckligare.

8. Du piggas upp.

Det här känner väl alla igen. I klarspråk handlar det om koffeinet i kaffet stimulerar det centrala nervsystemet och ökar signalämnet dopamin & serotonin. Den bästa tiden att dricka kaffe är mellan halv tio och halv tolv på förmiddagen.

9. Lukten gör dig lugnare.

Finns det något bättre än doften av nybryggt kaffe på morgonen? Troligtvis inte. Dessutom motarbetar själva kaffearomen stress, enligt studier. Doften sägs ha en positiv effekt på nervceller och gör att du inte känner dig lika jäktad.

10. Kaffet gör magen gott.

En hel del förknippar kaffe med irriterad och orolig mage. Men drycken kan också vara väldigt bra för magen. Mörkrostade kaffebönor minskar magens syraproduktion. En espresso är alltså helt rätt val för en känslig mage.

11. Kaffe kopplas till minskad risk för bröstcancer.

Forskare jämförde olika livsstilsfaktorer med en regelbunden kaffekonsumtion hos både kvinnor drabbade av bröstcancer och friska kvinnor i samma ålder. De såg att de kvinnor som dricker kaffe varje dag har en lägre frekvens av bröstcancer än personer som sällan dricker kaffe.

12. Undvik gallsten med kaffe.

Tre koppar om dagen minskar risken för gallsten. Harvard School of Public Health och Dr Michael Leitzmann följde 46 000 män under tio år och fann ett samband mellan kaffedrickande och minskad risk för gallsten. Forskarna tror att koffeinet är nyckeln – eftersom det gör att gallblåsan drar sig samma och töms oftare.

13. Risken för diabetes minskar.

Det är den extremt höga koncentrationen av klorogensyran i kaffebönorna som har en förmåga att sänka blodsockernivån och därmed förebygga riskerna för typ 2-diabetes.
Flera studier, däribland svenska, visar att kaffedrickande minskar risken för att drabbas av sjukdomen. En annan stor studie visar att personer som dricker 7 koppar kaffe om dagen minskar risken med hela 50 procent jämfört med personer som bara dricker 2 koppar om dagen.

Självklart ska man tänka på att det inte är bra att dricka överdrivet mycket kaffe. Risken för vuxna, icke gravid, att överdosera koffein via vanliga livsmedel som kaffe, te, choklad och läskedrycker är dock mycket liten, enligt Livsmedelsverket.

Vilka fantastiska fördelar det finns för oss kaffeälskare! Dela gärna vidare till alla du känner som också borde veta det här.

Publicerad av Newsner Vetenskap. Gilla gärna!