Det här bör du känna till innan du äter gurkmeja

Gurkmeja är en krydda som finns i många hem.

Men som samtidigt många av oss sällan använder.

Och det är synd! För studier har visat att kryddan kan vara ett effektivt vapen för att stävja infektioner, inflammationer och mot cancer.

Men det finns några saker du bör tänka på innan du äter gurkmeja.

Gurkmeja är en av världens äldsta naturläkemedel och har använts för att behandla sjukdomar i tusentals år i Asien. Idag har forskare kommit fram till att gurkmeja kan användas för att läka eller lindra flera olika hälsoproblem och kan reducera risken för cancer, som bland annat den här studien visar.

Det aktiva ämnet i gurkmeja heter kurkumin och är en antioxidant.  men det finns några saker som är bra att veta innan du äter gurkmeja.

Kroppen har nämligen svårt att naturligt ta upp kurkumin. Så även om du ätit gurkmeja och hoppas på hälsoeffekterna, kan kroppen ha svårt att ta till sig kurkumin. 

Men det finns flera sätt som du kan öka kroppens förmåga att ta upp ämnet – och få en rejäl hälsoboost.

1.Blanda gurkmejan med peppar

Svartpeppar innehåller nämligen ämnet piperin, vilket ger pepparn den starka smaken. Men det finns studier som visar att nymalen svartpeppar kan öka upptaget av kurkumin med hela 2 000 procent. Perfekt om man vill komma åt gurkmejans hälsoeffekter.

peppers

2. Använd kokosmjölk

Kroppen kan enklare ta upp kurkumin om det intas med lite fett, som olivolja eller kokosmjölk. När gurkmejan intas med fetterna har gurkmejan enklare att passera magen och kroppen kan ta upp mer av det aktiva ämnet kurkumin, uppger Nutritionfacts.org

curcuma

3. Släng i gurkmeja i all din mat!

Det behövs inte mycket gurkmeja i maten för att ta del av de positiva hälsoeffekterna. När vi lagar varm mat, använder vi nästan alltid lite fett i matlagningen – med andra ord perfekt för att kroppen ska kunna ta upp så mycket av ämnet kurkumin som möjligt.

curcuma11

Här kommer ett tips på en het citron-dryck med gurkmeja som jag tror ni kommer att gilla:

Allt du behöver är:

Citronsaft (färskpressad)

Gurkmeja – 1/4 tsk

Ingefära (efter smak)

Så gör du:

Skala ingefäran och lägg i en kopp. Koka upp vatten och fyll koppen till 3/4. Låt vattnet svalna någon innan du tillsätter citronsaften, så att hettan i vattnet inte tar död på alla vitaminer. Avsluta med att hälla i gurkmejan.

Det här var nyheter för mig. Dela gärna det här vidare om du tror dina vänner också skulle uppskatta och behöva lite gurkmeja!

Publicerad av Hälsobibeln, gilla gärna för fler hälsosamma tips