Det ser ut som en vanlig audition, men något är fel. Mannens historia får mitt hjärta att brista.

Amir kommer från Gaza. Där blev han torterad av maskerade män som anklagade honom för att samarbeta med Israel. Han flydde till Norge, där han fått avslag på sin asylansökan. Trots att FN inte rekommenderar att någon skickas till Gaza menar norska myndigheter att Amir msåte återvända. Här får vi se honom på audition för orgnaisationen NOAS (norska organisationen för asylsökande) talangjakt ”So You Think You Can Stay”, för en chans att få stanna i Norge.

Genom en kort video och webbplatsen soyouthinkyoucanstay.com vill Noas förmedla berättelser från asylsäkande, som ofta får negativa uppmärksamehet i medierna.
– Vi vill visa historier om några av dem som flydde till Norge. I talangjakten presenteras personer som Amir, och vi anser att de bör få uppehållstillstånd i Norge, men som ändå har vägrats asylansökan, säger Mari Sail Blade, rådgivare i NOAS.

Med kampanjen vill man ge människor en chans att bekanta sig med de asylsökande, och låta dem bilda sig en egen uppfattning.
– De flesta asylsökande i den här kategorin har goda skäl att fly sitt hemland och söka skydd i Norge. Norsk asylpolitik är strikt, och många avvisas i strid mot FNs rekommendationer, säger Mari Sail Blade, rådgivare för NOAS.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.