Detaljen på hjälmen kan rädda barnens liv. Nu vill denna pappa att du delar detta för att hjälpa andra.

Efter den allvarliga olyckan i Sundsvall där en 12-årig pojke fastnade med hjälmen i en klätterställning går hans pappa nu ut och varnar andra föräldrar: Kontrollera att hjälmen har ett grönt spänne – det kan rädda ditt barns liv.

Det var i lördags som en 12-årig pojke fastnade med sin cykelhjälm i en klätterställning vid en skola i Sundsvall. Han fastnade plötsligt i ett hål och blev hängandes i sin cykelhjälm. Han hittades livlös av sin pappa. Pojken vårdas fortfarande på sjukhus för sina allvarliga skador.

Nu går pojkens pappa ut på Facebook med en uppmaning till alla föräldrar att kontrollera att barnens hjälmar har den livsviktiga detaljen som kan rädda ditt barns liv, skriver Metro.

Det handlar om ett grönt spänne som löser ut om barnet fastnar med hjälmen. Spännet löser ut redan vid 9-14 kilos belastning, medan en vanlig cykelhjälm inte gör det förrän vid 50 kilos belastning, enligt Folksam, som har gjort ett stort test av barnhjälmar.

Foto: Intersport.

hjalm

Klas-Gustaf Andersson vid Sveriges tekniska forskningsinstitut jobbar med att prova och utföra certifieringar av hjälmar. Han säger att det viktigaste är att prata med sina barn och få dem att förstå när de ska använda och när de inte ska använda hjälmen. Han pratar även om risken för barn att fastna med hjälmen när de leker.
– Det finns alltid en risk att de springer in på en lekplats eller vill klättra i träd. Om hjälmen fastnar i till exempel en grenklyka så ska det gröna spännet lösa ut. Och hjälmen har samma stötdämpande förmåga som en vanlig cykelhjälm, säger Klas-Gustaf Andersson till Metro.

Nu vill 12-åringens pappa att du delar detta för att hjälpa andra barn så att de inte råkar illa ut.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.