Lodjuret hängdes upp i ett träd och dödades – nu ställs de inför rätta

Nu startar det största jaktbrottsmålet genom tiderna i Sverige där fem män står åtalade för olika brott i Luleå tingsrätt.

Åtta stora rovdjur ska ha dödats – varav ett lodjur ska ha hängts upp i ett träd, enligt åklagarna.

Varning för starka bilder från förundersökningen nedan.

Totalt ska fyra björnar, tre lodjur och en järv ha dödats enligt åklagarna. En jaktprofil står i centrum för härvan som såg dagens ljus tack vare ett stort polistillslag förra sommaren, skriver Aftonbladet.

Ett av lodjuren hade snaras upp i ett träd. Den här bilden fanns i mobiltelefonen hos en av de misstänkta i rättegången om grova jaktbrott i Norrbotten som nu inletts. Bilden är hämtad ur förundersökningsprotokollet och en av personerna är misstänkt för brottet.

Foto: Polisen / Handout

Ett annat lodjur hade fångats i en bur – och blivit stressad av både en hund som skällt samt att någon som stod utanför buren stöttat en pinne i sidan på djuret.

Polisen/TT

En björn som fångats i en av de misstänktas fällor. Bilden fanns i mobiltelefonen hos en av de misstänkta i rättegången om grova jaktbrott i Norrbotten.

Polisen/TT

En av de som åtalats är misstänkt efter att ett björnhuvud hittats i en frys.

– Varför jag tog hem den, jag hade ju kunnat lämna det liggande, vill jag inte gå in på, säger mannen till P1-programmet I lagens namn, uppger Aftonbladet.

I augusti 2016 slog polisen till mot de fem männen – där runt 50 poliser deltog i insatsen. Bland annat togs mobiltelefoner i beslag och där har man alltså hittat bevisning i form av bilder. Efter telefonavlyssning stärktes polisens misstankar om jaktbrott.

Rättegången väntas pågår till torsdag alternativt fredag.

Här kan man se ett tv-inslag från tingsrätten där reportern intervjuar en person från Jägarförbundet som fördömer männens handlande:

Vi står på djurens sida, så här får det bara inte gå till! Nu delar vi detta vidare och hoppas att rättssystemet får ha sin gång!