Dödligt virus fortsätter sprida sig – bekräftat att det smittar mellan människor

Lungviruset sprider skräck i Asien.
Nu bekräftar en expert via Kinas regering att Coronaviruset smittar mellan människor, uppger nyhetsbyrån AFP.

Det var i slutet på förra veckan som nyheten om Coronaviruset spridit sig i Asien. Minst 200 personer har smittats av lungviruset i Kina. I svenskarnas semesterparadis Thailand hade en kinesisk kvinna satts i karantän, och i Japan dokumenterades ett annat fall. Nu rapporteras det även ha upptäckts i Sydkorea.

Sjukhus över världen uppmanades att vara på sin vakt – och nu kommer nya besked om viruset.

Smittar mellan människor

Det Sars-liknande viruset smittar från människa till människa, uppger den kinesiska regeringen på måndagen skriver nyhetsbyrån AFP. Även Ekot rapporterar om detta liksom att viruset nu brutit ut i Sydkorea.

Det är forskaren Zhong Nanshan vid den nationella folkhälsomyndigheten som även var med och kartlade utbrottet av SARS år 2003 som ska ha bekräftat uppgifterna i statliga tv-bolaget CCTV.

Man insjuknad i Thailand – kan vara lungviruset som drabbat

På måndagen kom dessutom nyheten i brittiska medier att en västerländsk turist insjuknat i vad som kan vara Coronaviruset, vilket dock inte är bekräftat. En man i 30-årsåldern är inlagd på sjukhus i Phuket, Thailand, med symptom som ska påminna om lungviruset, skriver Daily Mail.

I slutet på förra veckan rapporterades det att smittade enligt Svenska Yle hade besökt Wuhan-området, men inte fisk- och skaldjursmarknaden som är den misstänkta smittokällan.

Samtidigt skickade världshälsoorganisationen WHO ut ett pressmeddelande där de varnade för smittan. WHO uppmanar sjukhus att vara uppmärksamma.

Dela gärna vidare för att uppmärksamma dina vänner på informationen.