Domare stoppar Trumps inresebeslut i hela USA: ”Inte ens presidenten står över lagen”

För en vecka sedan skrev USA:s nya president Donald Trump på den kontroversiella ordern om inreseförbud till hela USA. Nu har en federal domare stoppat ordern med omedelbar verkan.

– Inte ens presidenten står över lagen, säger Washingtons guvenör Jay Inslee till Reuters.

Vita Huset meddelar att man vill stoppa beslutet

Det var för en vecka sedan Donald Trump skrev på ordern om att inreseförbud till USA skulle införas med omedelbar verkan. Det handlade om människor med pass från sju länder, Syrien, Iran, Irak, Somalia, Sudan, Jemen och Libyen, som heller inte fick möjligheten att söka nya visum till USA.

Ordern skapade stor debatt, där det till en början även handlade om att medborgare med dubbla pass, exempelvis ett svenskt och iransk, inte heller fick resa till USA – men den ordern drogs tillbaka av Vita Huset.

Samtidigt lämnades ett flertal stämningsansökningar in till domstolar runt om i landet där ett av de starkaste argumenten var att Trumps order bröt mot grundlagen. Nu har även den översiktliga ordern stoppats med omedelbar verkan.  

Bildkälla: Shutterstock

Reuters rapporterar att en federal domare, som har befogenheter att stoppa exekutiva orders från presidenten, har stoppat inreseförbudet.

– Det är en underbar dag för rättssäkerheten i det här landet, säger Noah Purcell vid åklagarkammaren i delstaten Washington till Reuters.

Beskedet tas även emot av glädje av delstaten Washingtons guvenör Jay Inslee.

– Ingen människa, inte ens presidenten, står över lagen, säger han till Reuters.

Tullmyndigheterna har nu lovat att följa domslutet, vilket med största sannolikhet gör att de regler som gällde innan Trumps order kommer gälla. Det innebär att de personer som nekades visum från de sju länderna, eller reste ut ur landet under tiden ordern fastställdes, nu kan återvända eller söka visum igen.

Vita Huset gjorde under fredagskvällen ett uttalande där man dömde ut beslutet.

”Så snart det är möjligt kommer justitiedepartementet att lämna in en akut begäran om att det här skandalösa domslutet hävs. Vi anser att ordern är laglig och nödvändig”, skriver Vita Huset i ett uttalande där ordet ”skamlöst” senare togs bort.

Beslutet från den federala domaren är tillfälligt och kan överklagas av Vita huset. Då kommer ärendet med största sannolikhet hamna i Högsta Domstolen.

Bildkälla: Flickr/Gage Skidmore

Publicerad av Newsner, gilla gärna.