Domstolsbeslut: Nu blir m&m’s förbjudet i Sverige.

Om du framöver är sugen på att stoppa i dig några m&m’s så lär du få leta dig utanför Sveriges gränser. Från och med den 30 juni så förbjuds nämligen det färgglada amerikanska godiset på den svenska marknaden – eftersom det anses konkurrera med Mondelez snarlika ”m-kulor”.

Sedan 1957 har Marabou, som ägs av Kraft/Mondelez, sålt bruna, chokladdragerade jordnötter under varumärket ”m” i Sverige.

mkulor
Bildkälla: Marabou

Samtidigt har chokladjätten Mars gjort succé på den amerikanska marknaden med det snarlika chokladgodiset m&m’s.

13389323_10154071501665272_1266289555_o
Bildkälla: Wikipedia

För att undvika förväxling har det, enligt Dagens Media, funnits en uppgörelse som innebar att Mars inte fick sälja sitt godis i Norden. Men efter att avtalet löpt ut bestämde sig den amerikanska chokladjätten för några år sedan för att lansera sina populära m&m’s i Sverige – något som ledde till en konflikt och en stämning från Mondelez.

Och alldeles nyligen kom, enligt Dagens Media, domen från Svea hovrätt: Mars m&m-godis gjorde intrång på m-kulornas varumärke och tvingas därför bort från den svenska marknaden.

Mars kan fortfarande överklaga till Högsta Domstolen – men om det blir nej till prövningstillstånd även där så kommer m&m’s definitivt inte att få säljas i Sverige något mer.