Donald Trump tar valet till domstol – anser sig vara vinnare: ”I mina ögon har vi vunnit”

Det amerikanska folkets röster räknas efter nattens valvaka, men enligt president Donald Trump har han redan vunnit delstaten Pennysylvania, där rösterna inte beräknas vara räknade förrän på fredag. Nu säger Trump att han vill ta valet till domstol. 

– I mina ögon har vi vunnit. En tragisk grupp människor försöker beröva oss detta, men vi kommer inte att tolerera det, säger Donald Trump.

Den 3 november gick startskottet för det amerikanska presidentvalet 2020, där det står mellan president Donald Trump och demokraternas presidentkandidat Joe Biden, före detta vicepresident.

USA:s president Donald Trump. Foto: TT

”I mina ögon har vi vunnit”

50 delstaters röster ska räknas, men redan strax efter två på natten lokal tid samlade Donald Trump anhängare och en grupp journalister för att uttrycka sin tacksamhet. 

– Jag vill tacka det amerikanska folket för deras fantastiska stöd. Miljoner, miljoner människor har röstat på oss i natt, sa han då enligt Aftonbladet.

– I mina ögon har vi vunnit. En tragisk grupp människor försöker beröva oss detta, men vi kommer inte att tolerera det, fortsätter presidenten. 

Enligt Aftonbladet anser sig Trump ha vunnit majoriteten röster i Pennsylvania, detta trots att alla röster inte spås vara färdigräknade förrän på fredag. 

Trump vill ta valet till domstol

Under nuvarande presidentens tal i natt ska han ha ha sagt att det var en ”ledsam stund”, då ha inte fick ta emot pressens segeryra som han förväntat sig.

Han förklarar att han vill ta valet till Högsta domstolen för att skipa rättvisa. 

”Ett stort bedrägeri”

Motståndare och valbevakare menar att Trump vill göra detta för att stoppa räkningen av de förtidsröster som fortfarande kan räknas efter valdagen. Om de skickades in i tid.

– Det här är ett stort bedrägeri mot vår nation, säger Trump och fortsätter:

– Vi vill att all röstning stoppas. Vi vill inte att de hittar valsedlar klockan fyra på morgonen och lägger till dem i räkningen.

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden, visade sig lugn trots Trumps säkerhet under natten.

– Det är inte över förrän varje röst är räknad. Vi kan ha resultatet så tidigt som imorgon bitti, men vi måste vara beredda på att det tar lite tid, sa han i sitt tal från Wilmington i delstaten Delaware. 

Strax efter Bidens tal gick Trump ut med ett uttalande på Twitter: 

”Jag kommer att göra ett uttalande i natt. En stor SEGER!”.

Han tillade sedan: ”De försöker att STJÄLA valet. Vi kommer aldrig låta dem göra det”, avslutar Trump.

Hur hoppas du att det går i det amerikanska presidentvalet? Dela gärna artikeln för att se om andra tycker likadant.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required