Donald Trump tvärvänder i nytt utspel – vill minska kritikstormen efter kaoset: ”Ni kommer få betala”

Donald Trump vänder och fördömer nu våldsamma kaoset i Washington DC. Uttalandet kommer i en ny video på Twitter och det var minst sagt hårda ord från presidenten, rapporterar Aftonbladet.

– Ni som har brutit mot lagen, ni kommer att betala, säger han.

Upploppet i Wahington DC har resulterat i flera skadade och fem personer har dött under tumultet.

Under natten mot torsdag, svensk tid, uttalade sig Donald Trump för första gången om kaoset. I videon fortsätter han att hävda att han vunnit ”en jordskredsseger”.

– Jag vet att det gör ont, vi hade ett val som stals från oss. Det var en jordskredsseger, och det vet alla, i synnerhet den andra sidan, säger Donald Trump i natt.

Han fortsätter:

– Men ni måste gå hem nu, det måste bli lugnt. Vi måste ha lag och ordning. Vi måste respektera vår fantastiska poliskår. Vi vill inte att någon ska skadas.

Sedan dess har kritiken mot Donald Trump haglat och på flera håll, även i bland hans egna medarbetare, har man krävt att avsätta Donald Trump i förtid.

”Ni har brutit mot lagen”

Under natten mot fredag publicerades en ny video på Twitter där president Donald Trump kritiserar våldsamma kaoset i Washington DC.

– Jag vill börja med att belysa attacken mot USA:s kongress igår. Precis som alla andra amerikaner så är jag ursinnig över våldet, laglösheten och kaoset. Jag skickade genast in nationalgardet. Ni som har brutit mot lagen, ni kommer att betala, säger Donald trump i talet.

Presidenten utlovar också ett fredligt överlåtande av makten den 20 januari.

– En ny administration kommer att inställas den 20 januari. Min administration kommer nu att jobba för ett lugnt och fredligt maktskifte, säger han.

Enligt uppgifter till New York Times  ville Donald Trump först inte spela in videon, men ändrade sig efter att ha blivit övertalad av en medarbetare som fick honom att inse att han riskerar att dras inför rätta för sin del i kaoset vid Kapitolium.

Bland annat har chefsåklagaren i Washington öppnat upp för att utreda presidentens iblandning i det som skedde och han kan därmed bli misstänkt för att illegalt ha uppviglat attacken

En rådgivare i Vita huset uppger till CNN att videon förmodligen spelades in då Trumps hela presidentskap är under hot.

– Jag tror att videon gjordes på grund av att i princip hela hans närmaste stab var på väg att säga upp sig och att en riksrättsprocess kan vara nära förestående, säger rådgivaren till CNN.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required