Dotterns grav vandaliseras gång på gång – nu ryter mamma Lena ifrån: ”Mitt barn som ligger där”

Lena Söderbergs 23-åriga dotter Emelie dog i september 2017 och begravdes några månader senare på Östra begravningsplatsen i Mariestad.

Sedan dess har graven skändats, både prylar och blommor har stulits.

Men nu, när någon stal ett hjärta med ett fotografi på dottern fick Lena nog.

Efter en tids sjukdom orkade Emelie inte längre och dog en dag i september 2017.

Familjen begravde Emelie på Östra begravningsplatsen i Mariestad. Där har familjen pyntat efter hur Emelie var som person, med mycket blomster, prydnadsdjur, levande ljus och andra fina ting.

 –  Man vill ju att graven ska vara fin och färgsprakande precis som hon, berättar Lena för Newsner.

Foto: Privat

Men gång på gång har sakerna Lena och hennes familj lagt dit stulits, vilket Expressen var först med att berätta.

 – När det är lite blomkvistar som går av eller att någonting är vält då kan det ju vara djur. Men när vaser och prydnader försvinner gång på gång under flera års tid, då är det någonting annat, säger hon.

Platsen är till för familjen att kunna sörja och minnas sin dotter, men under den senaste tiden har det bara blivit ångestladdat att åka dit.

 – Får magknip av att tänka på det. Det här har tagit så hårt på mig, jag mår skit av det, säger hon och fortsätter:

 – Människor kanske inte tänker på det, men det är ju mitt barn som ligger där.

”En sorg som är vidrig”

Lena har länge hållit tyst om händelserna på gravplatsen men när det nyligen försvann ett specialbeställt glashjärta med ett foto på Emelie inuti, fick Lena nog.

– Det var ett hjärta med hennes leende på som jag brukade titta på när jag var där uppe. Men nu är det bara en sten. Att förlora sitt barn är en sorg som är vidrig alltså, och nu ska man behöva gå igenom det här.

De här glas hjärtat har blivit stulet hos min dotters grav.. Varför och till vilken nytta?

Gepostet von Lena Söderberg am Donnerstag, 21. Mai 2020

Lena hoppas att den eller de personer som stulit hjärtat ska lämna tillbaka det.

– Förstår inte vem som tar en sådan sak. En bild på min dotter, vem har nytta av det, säger hon och tillägger:

– Mina önskan är att det upphör. Jag orkar inte mer. Nu får det vara slut. Jag vet att de som jobbar där har sagt att det rör sig om små stölder, men för oss som har anhöriga som ligger begravda där är det inga små stölder.

”Flera har hört av sig”

Sedan händelsen uppmärksammats i media har flera hört av sig till Lena och berättat att de varit med om samma sak, inte minst på Östra begravningsplatsen i Mariestad.

– Jag har alltid känt mig så ensam i sorgen, men igår hörde så många människor av sig som hade varit med om liknande händelser. Det gör att jag kommer fortsätta kämpa för att det ska bli bra.

Enligt Magnus Hallén, kyrkogårdsföreståndare i Mariestads församling, får de höra om max tio stölder om året och att det är ovanligtatt folk blir av med mer personliga föremål.

– Det är inte så mycket vi kan göra, det är en stor allmän yta och vi kan inte bevaka det på det sättet. Det är tyvärr sådant som sker, säger han till Expressen.

Jag kan inte ens tänka mig hur jobbigt det här är för Lena och hennes familj. Alla mina tankar och styrkekramar går till dem.

Dela gärna artikeln och berätta vad du tycker om det här.