Dramatenchefen ångerfull – efter Josefin Nilsson-dokumentären: ”Hade gjort annorlunda idag”

När rättegången mot Dramatenskådespelaren som var misstänkt för misshandel på Josefin Nilsson ägde rum på 90-talet blev det stora rubriker. Men trots att stjärnan dömdes, och flera fall av misshandel och överdoser bland skådespelar-eliten rapporterades, så gjordes inga krafttag på institutet.

– Ingen av de här skådespelarna har misskött sitt jobb, i alla fall inte här på Dramaten. Då har vi ingen anledning att lägga oss i deras privatliv, sa den dåvarande Dramatenchefen Ingrid Dahlberg då enligt Expressen.

Idag, efter den uppmärksammade Josefin Nilsson-dokumentären, ser hennes syn på saken annorlunda ut.

De omsusade skandalerna bland Dramatens elit på 90-talet väckte starka reaktioner, men på arbetsplatsen förblev saker desamma.

Den uppmärksammade dokumentären om Josefin Nilsson fick kulturministern Amanda Lind att själv besöka Dramaten under tisdagen, för att diskutera hur man kan förhindra att liknande situationer som Josefin fick utstå upprepas.

I en intervju med Expressen berättar Dramatens chef Ingrid Dahlberg att de såg annorlunda på situationen förr, då de inte hade någon anledning att lägga sig i skådespelarnas privatliv om de skötte sig på jobbet.

– Man vet ju inte vad de gör i sitt privatliv, förrän man ser löpsedlar om att det varit slagsmål med Dramatenskådespelare. Då kom de här skådespelarna upp till mig själva, och ibland kallade jag på dem. De sa att det här skulle aldrig hända igen, och bad om ursäkt. Men kvinnomisshandeln hade jag ingen kontakt med. Däremot var det flera manliga skådespelare som var väldigt besvärliga.

Fanns ingen personalchef

Ingrid berättar att de inte hade någon personalchef i mitten på 90-talet, vilket hon var den första att anställa. I intervjun med Expressen förklarar hon att hon inte vet hur hon hade hanterat situationen annorlunda då, men att man hade tagit itu med det på ett annat sätt idag.

Foto: Jonas Ekströmer/TT