Dramatisk ökning av flygbokningar – svenska turister reser utomlands igen: ”Vänder upp snabbt”

Nu ökar flygresandet.
Flygbokningarna väntas öka med minst 2 000 procent i sommar, uppger Stockholms handelskammare.
Samtidigt är flygresandet fortfarande klart under normalnivå.

Efter en lång coronapandemi som påverkat flygresandet över hela världen markant, börjar nu en ljusning ses i Sverige.

Enligt ny statistik som näringslivsorganisationen Stockholms handelskammare tagit fram via internationella flygorganet IATA:s system Global Agency Pro väntas bokningarna öka markant på Arlanda framöver.

189 passagerare på väg från Kastrup i Köpenhamn till Mallorca i slutet av maj 2021. Första charterflyget på sju månader som lyfter från Danmark efter restriktioner till följd av pandemin. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix via AP/TT

Närmare bestämt åtminstone 2 000 procent lär flygbokningarna öka under juli och augusti, jämfört med förra året.

– Vi ser att det vänder upp riktigt snabbt nu. Efterfrågan på resor är hög och i takt med att vaccinationsgraden går upp kommer resenärerna tillbaka, säger Carl Bergkvist, näringspolitisk expert på Stockholms handelskammare.

– Flyget är i dag oumbärligt för att överbrygga stora avstånd och kostnadseffektivt och det har inte förändrats av pandemin. Det är dock långt kvar till det läge som var innan pandemin.

Flygresandet fortfarande klart under normalnivå

Men det internationella resandet är i jämförelse med före pandemin fortfarande betydligt lägre. Även i sommar lär den vara klart under normalnivå, nästan 70 procent mindre än året innan pandemin.

– Vår prognos visar att det första viktiga steget i återhämtningen sker redan här och nu och den flygkapacitet som finns tillgänglig kommer sakta men säkert tas i bruk igen, säger Carl Bergkvist på Stockholms handelskammare.

Mallorca 7 juni 2021 – Spanien öppnar upp igen och välkomnar de flesta vaccinerade turister. Foto: AP Photo/Francisco Ubilla/TT

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required