Drottning Elizabeth är död – blev 96 år

Den världsberömda monarken drottning Elizabeth II har avlidit, 96 år gammal.
Det uppger brittiska kungahuset.

”Drottningen avled fridfullt på Balmoral i eftermiddag” skriver hovet enligt BBC.

Storbritanniens drottning går till historien som den regent som suttit längst tid på tronen i landet genom alla tider: hela 70 år (!). 

Premiärministrar har kommit och gått under hennes tid som Samväldets överhuvud. Från Winston Churchilldrottning Elizabeth tillträdde 1952, till dagens Liz Truss. Faktum är att det skiljer över 100 år mellan just dessa båda premiärministrars födslar – Churchill var född 1874 och Truss är född 1975. Bara denna fakta är talande nog för hur länge Elizabeth faktiskt regerat Storbritannien.

Foto: Jane Barlow/Pool via AP

Den färgstarka och stilfulla damen gjorde sig under åren också ett starkt modenamn med eleganta handväskor och framför allt fantastiska hattar av olika kulörer.

Drottning Elizabeths hälsotillstånd försämrades

På senare tid har flera brittiska medier rapporterat att den brittiska drottningens hälsa sviktat, och hon har därmed också tvingats ställa in flera åtaganden. 

10 juli 1947, den dåvarande prinsessan Elizabeth fotograferad i samband med förlovningen med blivande prins Philip. Foto: AP/TT
10 juli 1947, den dåvarande prinsessan Elizabeth fotograferad i samband med förlovningen med blivande prins Philip. Foto: AP/TT

Tidigare i veckan fick drottningen exempelvis ställa in sina inplanerade plikter efter en läkarrekommendation. Vid 12.30-tiden på torsdagen meddelade brittiska hovet att Elizabeths hälsa försämrats.

”Drottningens läkare är oroade över hennes majestäts hälsa och har rekommenderat att hon hålls under medicinsk uppsikt”, skrev de i ett pressmeddelande.

Drottningen uppehöll sig därför i Skottland, på Balmoral Castle, under den sista tiden.

Enligt public service-bolaget BBC var flera medlemmar i den kungliga familjen antingen redan på plats eller på väg dit under torsdagen, däribland drottningens barn.

Prins Charles uppgavs redan ha funnits på plats i Skottland vid drottningens sida. Han har tagit över flera av drottningens uppdrag den senaste tiden på grund av Elizabeths hälsa.

Under torsdagseftermiddagen somnade drottning Elizabeth in, efter 70 år på den brittiska tronen.

”Drottningen avled fridfullt på Balmoral i eftermiddag” skriver hovet.

Blivande kung Charles och hans hustru Camilla kommer tillbringa den närmaste tiden på Balmoral, skriver hovet vidare.

Prins William med sin familj är också kvar. Prins Harry är på väg till slottet för att återförenas med familjen i stora sorgen.

Maken prins Philip död

Mitt under pandemin – den 9 april ifjol – nåddes Elizabeth och hela världen av det tragiska beskedet att hennes älskade make prins Philip avlidit, 99 år gammal. Hertigen av Edinburgh var bara två månader från att fylla 100.

Nu har både Philip och Elizabeth lämnat jordelivet – men deras namn och livsgärning kommer föreviga vara en stor del av såväl den brittiska som internationella historieskrivningen.

Först i ledet i den brittiska tronföljden är prins Charles, 73, som föddes 1948.

Foto: Jane Barlow/Pool via AP