Jag trodde färgläggning var för barn. Men det kan rädda tusentals från en skenande folksjukdom.

Att färglägga är kanske framför allt något som vi förknippar med barn. I vuxen ålder byter vi ut färgglada kritor och pennor mot bläck- och whiteboardpennor. Nu visar det sig att det egentligen är en rätt dålig idé.
Färgläggning kan nämligen göra underverk för att göra oss mindre stressade.

Det ger oss lugn och ro, men det stimulerar också delar av hjärna som är relaterade till motorik och kreativitet. Grovt förenklat fungerar det så att färgläggning gör oss mindre stressade eftersom när vi ägnar oss åt en specifik aktivitet så fokuserar vi på den och inte våra bekymmer. Men det gör också att vi använder vår fantasi. Och kanske det bästa av allt: Det tar oss tillbaka till vår barndom, en period då vi oftast hade väldigt mycket mindre stress!

– Jag rekommenderar det som en avslappningsteknik. Vi kan använda det för att nå ett mer kreativt, fritt tillstånd, säger psykologen Antoni Martínez till Huffington Post.

Spanska tecknaren Antonio Fraguas delar dock med sig av ett viktigt tips för alla som tänkt sig att testa på färgläggning:
– Oavsett hur mycket stress du känner, så är det viktigaste att inte använda pennor med alkohol i som går igenom pappret. Det du ska använda är kritor!

Stress är i dag ett av de allra största hoten mot vår hälsa, och ett skenande folkhälsoproblem. Stressmottagningen.nu skriver på sin sajt:
Psykisk ohälsa av olika slag är det vanligaste hälsoproblemet och den överlägset största orsaken till sjukskrivningar i Sverige idag. Fyra av tio svenskar har någon gång lidit av, eller känner någon som drabbats av, stressrelaterade tillstånd som ångest, oro, depressioner eller utbrändhet.

Visst vore det fantastiskt om vi så bara kunde lindra lite av den stress och hets som finns i samhället i dag?

Dela gärna den här artikeln med dina vänner!