Du tror att vi har det bra i Sverige. Men det Zandra berättar är helt vansinnigt.

Newsner ställer sig bakom FN och Ecpat:
Att sexualbrott mot barn kan straffas med så lite som böter i Sverige är inte rimligt.
Det här är en krönika av Zandra Lundberg.
Läs den – och dela om du också vill se en förändring!

.ad-container-normal {display: none;} .ad-container-narrow {display: block;} @media all and (min-width:800px) { .ad-container-normal {display: block;} .ad-container-narrow {display: none;} }

Hon hade inte någon bh för hon hade inte hunnit få några bröst. Ändå var han där och drog och klämde. Hårt. Huden blev rödflammig. Han hade hängiga kalsonger. Luktade illa.
Utanför sovrumsfönstret satt en fågel på en snötäckt gren i trädet. Hon tittade på den. Det kändes som att den tittade tillbaka och hon skämdes.
Han stönade och frustade. Den dallriga magen klatschade mot hennes. Hon pressade samman ögonlocken. Om hon blundade tillräckligt hårt så kanske allt bara kunde vara över. Tänk om hon bara kunde flyga sin väg. Bort från den här sängen. Högt upp ovanför molnen. Vara fri.

Det är omöjligt att sätta sig in i hur det känns för ett barn att bli utsatt för sexuella övergrepp. Det här är en historia. Men det är bara ord. Några ord staplade efter varandra kommer aldrig kunna beskriva rädslan, skammen och smärtan.

I fjol anmäldes 17 700 sexualbrott mot barn och vuxna. 6000 gällde våldtäkt. I cirka vart tredje fall av anmälningarna om våldtäkt var offren under 15 år.

Han var 12 år och hans storebrors kompis sju år äldre. När han kom och la sig bredvid i sängen på natten så viskade han ”du dör om du inte är tyst”. Han skulle bara sova där lite, sa han. Men efter en stund började han dra av sig kalsongerna. 12-åringen var paralyserad av skräck. Han ville inte, ville inte, ville inte. Han grät så tyst han kunde men fick ändå en hårdhänt näve över näsan och munnen. Det var knappt så han kunde andas. När allt var över låg han i fosterställning och kramade om täcket hårt. Det här skulle han aldrig någonsin kunna berätta till någon.

När en människa utnyttjar en annan människa sexuellt förgriper de sig inte bara rent fysiskt. De nästlar sig in till själen och trasar sönder den på samma gång.
De här övergreppsskildringarna kommer från två personer som skrivit öppenhjärtigt om sina berättelser på nätet. Vissa vill aldrig berätta. Andra berättar och anmäler men det betyder inte att de blir av med smärtan. Den bär många runt på, år ut och år in. En bit av själen har stulits från dem.

13,5 procent av tjejerna och 5,5 procent av killarna i gymnasieåldern har uppgett att de utsatts för grova övergrepp, ofta vid upprepade tillfällen. Detta enligt en enkätstudie från 2009 gjord på över 4000 elever.

Sexuella övergrepp mot barn och barnpornografibrott kan fortfarande i Sverige i dag leda till böter.
Skammen, skulden, rädslan, förnedringen och den där biten av själen som försvann – är det rimligt att det ska gå att betala av straffet och gå vidare i livet som om ingenting hänt?
Nej.
Absolut inte.
Jag tycker att det är viktigt att ta ställning. Så som det är nu kan vi inte ha det. Ett sexualbrott ska aldrig kunna straffas med enbart böter.
Jag delar FN:s och Ecpats ståndpunkt: en skärpning av straffen gör att brotten får högre prioritet och fler dömda skulle kunna erbjudas vård på anstalt.
Tyvärr kan det inte rädda alla barn.
Men det kan rädda några.

Vi är stolta över att ha fått publicera den här krönikan. På Zandra Lundbergs Facebook-sida hittar du fler krönikor och texter av henne. Vi gillar Zandra, gör det du också!

Gilla gärna Newsner om du vill ha fler viktiga artiklar.