Dystra beskedet: Stockholm bland Europas mest coronadrabbade platser – 71 procent överdödlighet

Fram till maj i år dog 71 procent fler än vanligt i Stockholmsregionen. Det innebär att Region Stockholm är en av de platser som drabbats hårdast av covid-19 2020, vilket Svenska Dagbladet var först med att berätta.

I Stockholmsregionen dog totalt 5510 personer fram till i maj i år, 2020. Förra året, under samma period, avled 3200 personer.

Ett dystert besked som innebär att Region Stockholm haft en överdödlighet på 71 procent. Med överdödlighet menas hur många fler än vanligt som dött under en angiven tidsperiod.

347 procent överdödlighet

Enligt en sammanställning från nyhetsbyrån Newsworthy som Svenska Dagbladet tagit del av tillhör Stockholm den tiondel av alla regioner i Europa som drabbats hårdast av coronaviruset sett till överdödligheten.

Nio av tio av de värst drabbade områdena ligger i Italien. Provinsen Bergamo är med 347 procent överdödlighet, den plats som drabbats allra värst.

Men i centrala och södra delarna av Italien syns nästan ingen överdödlighet alls.

Foto: Henrik Montgomery, TT/ Shutterstock

Även i Sverige kan man se en liknande fördelning av antalet döda. Enligt sammanställningen hamnar Stockholm på plats 32 av 500 analyserade europeiska områden, men där Stockholm har 71 procent överdödlighet har platser som Blekinge, Värmland och Västerbotten inte haft någon överdödlighet alls.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required