Dystra siffrorna – så många har drunknat i Sverige hittills i år: ”Det mest tragiska som finns”

I juli omkom 26 personer i drunkningsolyckor i Sverige. Det är en ökning med 15 personer jämfört med samma månad förra året.

Och redan nu har nästan lika många omkommit i drunkningsolyckor som under hela förra året, rapporterar TT.

I juni omkom 23 personer i drunkningsolyckor varav tre var barn under tio år. Det var den näst högsta siffran under 2000-talet.

Men sedan har den dystra trenden bara fortsatt.

Foto: TT

Under juli månad har 26 personer omkommit i drunkningsolyckor, vilket är en ökning med 15 personer jämfört med juli 2020.

LÄS MER: Fem döda i drunkningsolyckor på ett dygn – nu får Sveriges kommuner kritik: ”En tragedi”

13 drunkningstillbud skedde på kommunala friluftsbad och tolv av olyckorna i en insjö och sex av tillbuden i havet. Resten skedde i bassänger, pooler, damm och älv. Två av de omkomna är barn.

Fram till den sista juli har totalt 75 personer dött under året. Det är 21 fler än motsvarande period förra året och nästan lika många som det totala antalet under 2020.

Överskatta inte er förmåga

Mikael Olausson, vattensäkerhetsansvarig på Svenska livräddningssällskapet (SLS) säger att det är alldeles för många.

– Vad som är speciellt i år är att vi haft två månader i rad med relativt jämna och höga siffror. Det driver upp totalsiffran fram till sista juli och gör att vi snart är uppe på samma siffror som vi hade för hela förra året, säger han.

Även Tv4 har rapporterat om drunkningarna och Göran Bengtsson från Svenska livräddningssällskapet uppmanar alla att ta det försiktigt i vattnet.

Och speciellt riktar han sig till föräldrar och andra vuxna med små barn.

– Överskatta inte er förmåga vakta varandra. Speciellt ska man vakta sina barn. Barn under 6-7 år ska man ha på en armlängds avstånd. Barndrunkningar är det mest tragiska som finns, säger han till TV4.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);