Ebba Busch Thor rasar mot Annie Lööf – efter ordkriget: ”Fullständigt horribel”

.

Centerpartiets toppkandidat i EU-valet, Fredrick Federley, anklagade Kristdemokraterna för att tveka mellan ”liberala värderingar och diktaturfasoner”.

Det får KD-ledaren Ebba Busch Thor att se rött – och gå till attack mot både partiet och partiledaren Annie Lööf.

Det var under onsdagen som Fredrick Federley (C) gick ut i en debattartikel i Aftonbladet och anklagade Kristdemokraterna för att ”öppna dörren till högerpopulism”.

Federley, som är partiets toppkandidat till EU-valet, skrev även att KD ”tvekade i valet mellan liberala värderingar och diktaturfasoner”.

Något som får Kristdemokraterna att se rött.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

”Svårslagen svinaktighet”

Twitter skriver KD:s policychef Johan Ingerö bland annat att Federley står för en ”svårslagen svinaktighet”. Och när den uppmärksammade artikeln kom på tal under onsdagens riksdagsdebatt, ville KD:s partiledare Ebba Busch Thor veta om C-ledaren Annie Lööf stod bakom Federleys uttalande.

– Menar du att KD tvekar mellan diktatur och demokrati? frågade Ebba Busch Thor och tog bland annat upp KD-politikern Lars Adaktusson engagemang för kristna i Mellanöstern.

– Samma person har varit på den här hatkonferensen och talat, röstat nej till rättigheten till abort. Vi måste se helheten, svarade Annie Lööf då enligt Aftonbladet.

Foto: Claudio Bresciani / TT

”Fullständigt horribel”

Efter riksdagsdebatten var Ebba Busch Thor rasande. I en intervju med Aftonbladet säger hon att ”Centerpartiet gick över en anständighetens gräns” och att de antingen ”tappat sin läskunnighet” eller ”medvetet vill fara med osanning”.

Hon kritiserar också Annie Lööf för att inte ha svarat rakt ut på om hon höll med om Federleys uttalande eller inte.

– Det är beklämmande att Annie Lööf inte klarar av att ta avstånd från det uttalandet, säger Ebba Busch Thor till Aftonbladet.