Ebba Buschs skarpa kritik mot Löfven – i coronakrisen: ”Har tillåtit stor smittspridning”

Ebba Busch (KD) gick till hård attack på regeringen i SVT:s partiledardebatt.

– Sveriges regering har med berått mod tillåtit en stor smittspridning i Sverige, sade KD-ledaren i direktsändningen.

Uttalandet har efteråt mötts av kritik, skriver Expressen.

På söndagskvällen möttes riksdagens åtta partier i en debatt i SVT:s ”Agenda”. Det var den första tv-sända debatten sedan coronapandemins utbrott.

Regeringen kritiserades av oppositionspartierna, bland annat av M-ledaren Ulf Kristersson och SD:s partiledare Jimmie Åkesson. De riktade båda olika former av kritik mot regeringens hantering av krisen.

Även Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch skickade en smocka i regeringens riktning. KD-ledaren menade att regeringen tillåtit smittspridning i samhället.

– Sveriges regering har med berått mod tillåtit en stor smittspridning i Sverige, sade KD-ledaren i SVT:s partiledardebatt.

Hon ombads utveckla vad hon menade av SVT-programledaren Anders Holmberg.

Foto: SVT

– Därför att man i februari lät tusentals svenskar landa på Arlanda med flygplan, kommandes ifrån områden som hade stor smittspridning redan, som hade varit i de här smittdrabbade områdena. Sedan lät man dem gå rakt ut, fritt i samhället, och sprida corona, sade Ebba Busch i debatten.

Statsminister Stefan Löfven (S) framhöll att strategin hela tiden varit att inte överbelasta sjukvården och minska smittspridningen.

– Vi har alltså med en helt ny virussjukdom att göra. Ingen visste hur den skulle agera och utvecklas. Under tiden som vi genomgår pandemin lär vi oss mer och mer, men det är klart att ingen med berått mod såg till att spridningen ökar – utan tvärtom, sett till att den gått ner, sade Löfven i SVT-debatten.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson var kritisk mot statsministerns hantering av coronakrisen:

– Någon måste ta bladet från munnen och säga att kejsaren är naken. Regeringen är ansvarig och det är dags att utkräva det ansvaret, sade Åkesson (SD) i debatten.

Foto: SVT

Sjöstedts kritik efter Buschs ordval: ”Över gränsen”

Efter debatten reagerade flera på Ebba Buschs starka ordval. Vänsterledaren Jonas Sjöstedt, också han i opposition mot regeringen, menade att hon gått för långt.

– Nej, jag tycker att det är klart över gränsen, olämpligt. Med det menar man ju att de ville att människor skulle dö – det är det hon säger och det tror jag absolut inte, sade Sjöstedt (V) efter debatten, till Expressen.

Foto: SVT

Vad har du att säga om debatten? Skriv gärna en kommentar och dela vidare.