Efter 40 år som brevbärare får Tommy sparken – för att han saknar körkort

58-åriga Tommy Hinders från Mora har varit brevbärare i 40 år – men nu är den tiden förbi. I torsdags fick han reda på att han fått sparken från posten och att han inte längre ska ta sin dagliga cykeltur för att leverera morgontidningen.

Anledningen till beslutet? Tommy har inget körkort. Vilket han inte haft på 30 år då han lider av epilepsi.

Nu får beslutet hela nätet att koka.

1989 förvärrades Tommy Hinders epilepsi. Från då och fram till i dag har Tommy levererat posten på cykel – utan några som helst problem. Men med två år kvar till pensionen som han utlovats får nu Tommy sparken från arbetsgivaren Postnord. Det berättar Aftonbladet.

– Eftersom jag har epilepsi får jag inte ha körkort utan har cyklat i stället. Det har ju funkat bra i alla år. De kallar det arbetsbrist på grund av kompetensbrist, men de har ju haft 30 år på sig att upptäcka att jag i så fall inte har kompetens nog, säger Tommy till Aftonbladet.

För ungefär ett och ett halvt år sedan fick Tommy veta att han kanske skulle behöva sluta i förtid på grund av att han inte kunde köra bil. Men han har kämpat sig kvar, och troget cyklat på. Det har varit tal om att använda mopedcykel – utan att något hänt från arbetsgivarens sida. 

Men i torsdag var kampen över. Tommy fick gå direkt med full lön i 12 månader. Beskedet innebär också att Tommy inte kan gå i pension om två år, vid 60 års ålder, vilket han tidigare lovats. Det berättar Aftonbladet.

– Det var knappt två år kvar dit. Hade jag varit 30 år hade jag sökt mig någon annanstans men det går inte nu. Jag känner mig diskriminerad på grund av min epilepsi. Hade jag kunnat ta körkort hade jag ju gjort det.

Att man kan behandla någon som varit anställd på företaget i 30 på det här sättet är för mig en gåta. Dela gärna för att stötta Tommy och protestera mot beslutet!