Efter alla studentfiranden – här har covid-19 tredubblats: ”Smittat sina familjer”

Sistaårseleverna i Gislaved tog studenten för två veckor sedan. Idag, 14 dagar senare, har en markant ökning av viruset konstaterats i kommunen.

Förra veckan visade Folkhälsomyndighetens siffror att 39 nya fall kunde konstateras i Gislaved. En vecka senare har den siffran tredubblats till 160 nya fall, rapporterar Aftonbladet.

Ett stort antal ungdomar finns bland de smittade, de flesta födda 2001. Men även lärare på Gislaveds skolor har insjuknat.

”Smittade under studentveckan”

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska en stor studentfest på uppåt 50 personer ha ägt rum dagarna innan avslutningen. Och kanske var det då smittan spreds.

– Det är definitivt ganska mycket fall bland studenter i Gislaved. Det verkar vara flera klasser av studenter där många blivit smittade under studentveckan, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Jönköpings län, till Aftonbladet.

Enligt Malin är det ett 30-tal sistaårselever som har blivit smittade.

– Det man kan konstatera är att de har umgåtts ganska nära under den här veckan innan studentexamen. När vi har pratat med dem så märker vi att studenterna själva inte har varit exemplariska på att hålla avstånd och följa restriktionerna, säger Malin Bengnér.

Foto: Anders Wiklund / TT/ Staffan Löwstedt/SvD/TT

Malin Bengnér menar att det är för tidigt att säga om den senaste tidens ökning av covid-19 i kommunen kommer leda till något större utbrott.

– När vi smittspårar verkar det som att några av de här studenterna har smittat sin egen familj, och det är ju inte så konstigt. Men det är för tidigt att säga om det här leder till ytterligare någonting större, säger hon.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required