Efter chockbeskedet: Nu kämpar Ingvar Oldsberg för att rädda Ostindiefararen

År 2003 sjösattes ostindiefararen Götheborg – en replik på det berömda segelskeppet med samma namn som förliste 1745.

Men skeppet, som är starkt förknippat med staden Göteborg, har blivit för dyrt att hålla i drift – och i våras stod det klart att det var tvunget att säljas.

Nu kliver tv-profilen och göteborgaren Ingvar Oldsberg in för att rädda ostindiefararen.

Ostindiefararen Götheborg är världens största träskepp och en viktig ambassadör för staden Göteborg. Under sina expeditioner har skeppet gjort 93 hamnstopp i 23 länder – med omkring en miljon besökare.

Men i våras kom alltså chockbeskedet att skeppet var till salu.

Sällskapet Ostindiefararen Götheborg har sedan en tid tillbaka arbetat för att klenoden ska stanna i staden – och när de tog kontakt med Ingvar Oldsberg tvekade han inte en sekund. 

– Det påminner om en svunnen tid, och om en storhetstid för Göteborg. Och att bara låta det arvet gå i graven, efter det oerhörda arbete som har lagts ned på att bygga skeppet, vore skamligt. Det är både orimligt och oanständigt att hon skulle försvinna från stan, säger Ingvar Oldsberg till Expressen.

Bildkälla: Wikipedia

Expressen skriver att Oldsberg själv inte kommer satsa egna pengar för att rädda ostindiefararen, men att han däremot kommer vara en viktig förmedlare till resursstarka kontakter som kan bidra till skeppets räddning.

– Det finns flera olika intressenter, flera olika ideella föreningar som jobbar för det här, och det gäller bara att koppla samman dem. Men jag tror att tiden är knapp, säger han till Expressen.

Bildkälla: Wikipedia

Dela gärna vidare om du också tycker att det är fint av Ingvar Oldsberg att försöka rädda denna klenod!

Publicerad av Newsner, gilla gärna