Efter coronapandemin – här fortsätter marknader med levande djur att hålla öppet

Coronavirusets utbrott har härletts till en djurmarknad i kinesiska Wuhan.

Några månader senare har hundratusentals människor dött i sviterna av viruset, enligt statistik från Worldometers.

Men trots coronapandemin som lamslagit världen, fortsätter marknader med levande djur att hålla öppet i vissa delar av Asien. Det rapporterar TV4 Nyheterna.

Handeln med vilda djur, såväl legal som illegal, har ökat i Asien i takt med att medelklassen har växt, enligt TV4 Nyheterna.

Det är också till dessa djurmarknader, som experter tror sig ha spårat coronavirusets utbrott.

I Kina valde man i februari att tillfälligt stoppa all handel med vilda djur, endast med undantag för vissa ingredienser i kinesisk medicin. Flera kinesiska städer har också infört förbud mot konsumtion av husdjur, först ut var staden Shenzhen.

Här håller djurmarknaderna öppet

Men i andra delar av Asien håller djurmarknaderna fortfarande öppet. Med hjälp av Sky News har TV4, i ett exklusivt inslag med starka bilder, visat hur handeln med vilda djur har fortsatt i länder som Vietnam och Indonesien.

”Efter coronautbrottet sade sig Vietnams regering vilja begränsa handel och konsumtion av vilda djur. Sedan dess har ingenting hänt”, säger reportern Lottie Cronestrand i inslaget.

Även i Indonesien finns alltså ett flertal marknader som håller öppet, även där utan planer på att stänga.

”Tidsinställda bomber”

FN har tidigare gått ut och fördömt marknader med levande djur – och krävt ett globalt förbud mot marknader som säljer levande och döda djur för mänsklig konsumtion. Detta i hopp om att kunna hindra framtida pandemier.

Steve Galster, som arbetar mot illegal djurhandel, är inne på samma spår.

– Jag tror att nya pandemier kan uppstå på sådana här marknader, för omständigheterna är desamma. Det är bara en tidsfråga, de är tidsinställda bomber, säger han i inslaget.

Här kan du se inslaget: