Efter enorma explosionen i Beirut – nu skänker Sverige 4,8 miljoner till de som drabbats av förödelsen

Tisdagens explosion i Libanons huvudstad Beirut skapade stor förödelse. Över 130 personer har dött, runt 5.000 personer har skadats och många saknas fortfarande.

Nu har svenska biståndsorganisationen Sida beslutat att skicka 4,8 miljoner kronor i stöd till staden för att underlätta efterarbetet, rapporterar TT.

Det var vid 18-tiden under tidagen den 4 augusti som Libanons huvudstad Beirut drabbades av en stor explosion. Detonationen ägde rum i stadens hamnområde och skapade stor förödelse i hela staden. Den stora smällen och dess chockvågor nådde tiotals mil bort.

Foto: Hussein Malla, AP/TT Nyhetsbyrån

Marwan Abboud, Beiruts guvernör, säger uppskattningsvis att det kan kosta mellan 100 och 150 miljarder kronor att bygga upp staden igen, skriver al-Jazira.

”Känns bra”

Nu har svenska biståndsmyndigheten, Sida, beslutat sig för att skicka 4 815 000 kronor till de drabbade i området.

– Det känns bra att vi lyckats få fram ett beslut så snabbt om ett direktstöd. De jobbar ju för fullt med humanitärt stöd för de drabbade, säger Peter Eriksson.

Pengarna är till för att underlätta i arbetet efter explosionen och ska gå till bland annat ambulansverksamhet, sjukvårdsinsatser och till utdelning av mat och rent vatten i staden.

Pengarna som skickas till Beirut kommer från en biståndsresurs som finns i beredskap om större internationella katastrofer skulle inträffa, precis som den i Beirut.

Ytterligare insatser

Enligt Peter Eriksson är det oklart om ytterligare insatser kommer att göras. Libanon är normalt sett inte ett av de länder som regelbundet får bistånd från Sverige.

– Biståndet brukar gå till flyktinggrupperna i Libanon och Beirut. Vi vet ännu inte om de flyktingläger som finns i landet kommer att drabbas. I så fall skulle ytterligare insatser där kunna vara aktuellt, säger Peter Eriksson.

”Sida är i kontakt med flera andra av våra humanitära partners som finns på plats och vi är beredda att ge fler stöd till arbetet med att hjälpa drabbade på olika sätt”, säger Göran Holmqvist chef för avdelningen som hanterar Sidas humanitära bistånd i ett pressmeddelande.

Pengarna går från Sida till svenska Röda Korset och vidare till hjälporganisationens libanesiska motsvarighet. 

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required