Efter Finlands nya alkohollag – så mycket mer dricker finländarna

Det dricks mer alkohol i Finland.

Ett år efter att landets nya alkohollag trädde i kraft visar nya rapporter att alkoholkonsumtionen ökat, skriver Svenska Yle.

Forskare har dock inte sett den ökning som man tidigare befarat.

Det var för ett år sen som Finlands nya alkohollag trädde i kraft. Kort sammanfattat innbar det att man kan köpa 5,5-procentiga alkoholbutiker i kiosker och matvarubutiker.

I fredags trädde även en ny lag i kraft. Nu är det möjligt för restauranger som har tillstånd sälja alkoholhaltiga drycker att även söka tillstånd för att sälja drycken till kunder som vill dricka den på annan plats. Alkoholbutikerna kommer även hålla öppet längre, från klockan 09 till 21.

Finlands nya alkohollag stötte dock på patrull – från Sverige.

Sverige kritiska till Finlands nya alkohollag

Sverige skickade in en överklagan till EU. Anledningen: Man ansåg att den nya lagen riskerade att förvärra Finlands folkhälsa.

Det fanns även experter som menade att så skulle bli fallet.

– Det här är det värsta beslutet som gjorts under min livstid. Skadorna kommer bombsäkert att öka och ekonomin kommer att försämras, sa alkoholforskaren Peter Eriksson till svenska Yle, enligt SVT.

Efter nya lagen – så mycket har alkoholkonsumtionen ökat i Finland

Nu visar ny statistik att alkoholkonsumtion stigit. Jämför man 2018 med 2017 har den ökat med 0,6 procent, rapporterar Svenska Yle.

Det innebär att en tio lång trend med minskad alkoholkonsumtion i Finland brutits, skriver Yle.

Samtidigt har konsumtionen ökad mindre än vad forskare och experter väntat sig. Enligt Marke Jääskeläinen, specialplanerare vid institut för hälsa och välfärd THL, kan det ha att göra med att starköl inte såldes till reapriser under fjolåret, trots att man inom handeln väntat sig en starkare priskonkurrens.

FOTO: Shutterstock

En annan anledning kan vara att i samband med den nya lagen så steg också alkoholskatten. Enligt forskare har tidigare höjningar av skatten lett till minskad konsumtion. Thomas Karlsson, specialforskare vid THL, tror att konsumtionen, liksom tidigare år, också minskat om inte alkohollagen förnyats.

 

Vad tycker du om Finlands nya lag? Diskutera gärna i kommentarsfältet på Facebook.