Efter flera olyckor – förslaget ska hjälpa polisen att sätta dit buskörande vattenskotrar: ”Effektivt”

Skoter-olyckorna fortsätter att skapa debatt.

Så sent som i maj skadade sig tre minderåriga förare när de var ute med skotern, enligt P4 Gävleborg.

Nu vill Riksåklagaren ta i med hårdhandskarna.

Sommaren 2019 infördes en åldersgräns för att köra vattenskoter.

Det nya kravet innebär att föraren måste vara minst 15 år.

Trots detta har det fortsatt rapporterats om vattenskoter-olyckor, där några av de som råkat illa ut varit för unga för att få köra. 

Förra sommaren rapporterade SVT om hur polisen börjat rikta nya polisinsatser mot vattenskotrar som skapat flera problem.

– Vi ser att många förare kör med höga hastigheter nära badande vilket innebär stor fara. Vi gör alltid en slagning på föraren och vattenskotern. Minst en skoter i veckan är stulen, sade Johan Johan Skogfeldt, gruppchef sjöpolisen Stockholm då till SVT som även menade att man såg ett mönster i att förarna var unga män med dålig sjövana.

vattenskoter
Foto: Shutterstock

Debatten har bara fortsatt

Nu vill Riksåklagaren ta i med hårdhandskarna och har därför lagt fram ett förslag för att göra det lättare för polisen att få bukt med de olovliga körningarna till sjöss.

Som Svenska Dagbladet tidigare nämnt, innebär det förslaget att förare av vattenskotrar som ägnar sig åt ”störande och onödig körning” direkt på plats kan få böter på 1 500 kronor.

Ambitionen är alltså att polisen ska kunna ge de som drar på alldeles för hög hastighet, eller på annat sätt stör ordningen, en så kallad ordningsbot.

Alltså på samma sätt som polisen hanterar de förare som kör för fort i biltrafiken. 

– Det är ett verktyg för polisen som de inte har i dagsläget. Tanken är att på ett mer effektivt sätt kunna lagföra de personer som överskrider bestämmelserna, säger kammaråklagare Fredrik Jönsson till Svenska Dagbladet.

polismärke
Foto: TT

Kraftigare tag på gång

Enligt P4 Gävleborg kan Polisen komma att börja utföra böter till vårdslösa vattenskoterförare redan i sommar. 

Transportstyrelsen meddelar även att arbetet med ett nytt krav är i full gång. Planen är att från och med 1 maj 2022 även införa ett krav på förarbevis för att få köra vattenskoter. Något sådant krav finns inte idag.

Vad tycker du? Behövs det hårdare tag mot vattenskotrar? Lämna gärna en kommentar på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required