Efter flera våldtäktsfall: Elsa erbjuder oroliga kvinnor sällskap hem – så att de slipper gå ensamma

Våldtäkter och försök till våldtäkter rapporteras regelbundet, och överfall blir allt mer förekommande på platser där man aldrig trodde att det skulle kunna ske.

I förorten Rågsved utanför Stockholm har flera kvinnor våldtagits under sommaren, vilket skapat en enorm otrygghet bland kvinnor på orten. Av den anledningen tog Elsa Blomquist initiativet att erbjuda kvinnor sällskap hem när de känner sig oroliga.

– En väldigt enkel åtgärd, säger Elsa till TV4.

Efter att flera fall av våldtäkter och överfall rapporterats på kort tid i kommunen Rågsved har stämningen blivit orolig bland kvinnor.

Elsa Blomquist, en av medborgarna i Rågsved, ville göra något för att öka tryggheten bland kvinnorna på orten, och fick en idé om att gå ihop tillsammans med andra.

Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Kan söka sällskap hem

”Backa tryggheten i Rågsved”, blev en Facebookgrupp där kvinnor som visste att de skulle behöva gå ensamma kunde söka sällskap innan en planerad promenad hem på kvällen.

– Det har varit jätteuppskattat, säger Elsa, initiativtagare till gruppen ”Backa tryggheten i Rågsved”.

I en intervju med Nyhetsmorgon TV4, menar Elsa att Rågsved i sig inte är en otrygg plats, men att ingen ska behöva gå hem rädd. Därför kan man vända sig till gruppen och därmed aldrig behöva gå ensam och riskera att något händer.