Efter flygkaoset: Nu har SJ:s bokningssystem kraschat.

Sverige är just nu drabbat av kraftiga störningar i flygtrafiken. Detta på grund av kommunikationsproblem i Stockholm. Med anledning av problemen får resenärer just nu räkna med rejäla förseningar. Och bara kort efter att flygtrafiken drabbats meddelar nu SJ att det inte går att köpa tågbiljetter via telefon, på sj.se eller i butiker.

Det var vid 11:30 på torsdagsförmiddagen som Swedavia drabbades av kraftiga tekniska störningar på sin radaranläggning. Inledningsvis stoppades all flygtrafik på Arlanda, något som sedan utökades till att omfatta alla Swedavias flygplatser i Sverige. Luftrummet över Stockholm hölls därför stängd.

”På grund av tekniska problem med LFVs radaranläggning gäller reducerad kapacitet på Swedavias flygplatser. Det innebär att resenärerna kan räkna med förseningar. För mer information om ditt flyg hänvisar vi till vår hemsida www.swedavia.se alternativt ditt flygbolag eller resebyrå”, skriver Swedavia på sin hemsida.

Strax efter klockan 13.30 kom dock beskedet att problemet med flygtrafiken ska vara avhjälpt.

– Men det kommer ta resten av dagen att få igång det. Det var ett avbrott i två timmar, så det kommer ta ett tag att komma ifatt, säger Per Fröberg, pressansvarig på LFV, till Aftonbladet.

I samband med detta kom dock beskedet att även tågtrafiken drabbats av kaoset. Just nu går det nämligen inte att boka biljetter till SJ:s tåg, varken i mobilen, på sj.se eller i butiker.

”Just nu går det inte att köpa tågbiljetter via telefon, sj.se samt i butiker. Detta beror på tekniska störningar hos vår leverantör av it-tjänster. Vi vet ännu inte när störningen är åtgärdad.Vi beklagar detta och gör allt vi kan för att det snart ska gå att köpa biljett igen”, meddelar SJ.

sjbutik
Flickr

Det är i skrivande stund oklart vad problemen beror på och ännu finns ingen prognos på när problemen kan vara lösta. Enligt Luftfartsverket ska flygproblemen dock inte ha inneburit någon säkerhetsfara.

– Det som är besvärande och djupt olyckligt är konsekvenserna detta får för passagerarna, säger Per Fröberg, pressansvarig på Luftfartsverket, till TT.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är också inkopplad och följer utvecklingen noggrant.

– Det vi gör just nu är att följa händelsen. Vi vet om att det har hänt och försöker skapa oss en helhetsbild, säger Liselott Jansson, presskommunikatör på MSB, till Aftonbladet.