Efter flygkraschen – kondoleanserna från politiker och kungahuset strömmar in

På onsdagen kraschade ett ukrainskt flygplan strax efter att det lyft från Teheran i Iran.

176 personer omkom. Enligt passagerarlistor som publicerats av det ukrainska flygbolaget var 17 av de personer ombord bosatta i Sverige.

Nu strömmar kondoleanser från politiker och kungahuset, skriver Aftonbladet.

Det ukrainska Boeing 737-planet med 176 personer ombord störtade strax efter att det hade lyft från Teherans internationella flygplats. Bland de döda ska det finnas 17 svenskar, enligt passagerarlistor som har publicerats av flygbolaget.

Rester från det Ukrainska planet som kraschade efter att det lyft från Teheran i Iran. AP Photo/Ebrahim Noroozi) ENO111

Flera av de som befaras vara omkomna är i 20-årsåldern, samt två barnfamiljer från Stockholmsområdet, skriver Dagens Nyheter.

Utrikesminister Ann Linde (S) skriver på Twitter att hon ”med stor sorg” har mottagit beskedet om flygolyckan i Iran.

”Svenskar fanns ombord och har förolyckats. Mina varmaste kondoleanser till de anhöriga. Det är en tragedi för de drabbade, deras familjer och vänner. UD:s krisorganisation är igångsatt”, skriver hon.

– Det vi kommer att göra nu är att koncentrera oss på att få klarhet i hur många personer med svenskt medborgarskap som har omkommit och informera deras anhöriga, det är det viktigaste just nu, säger Ann Linde till Aftonbladet.

Kondoleanser från politiker och kungahuset

”Jag har nåtts av beskedet att svenskar har omkommit i den fruktansvärda flygkraschen i Iran. Mina tankar går i denna svåra stund till de omkomna, deras familjer och närstående. Det är viktigt att det nu görs en ordentlig utredning om orsaken till flygkraschen”, skriver Stefan Löfven i ett mejl till TT, Enligt Aftonbladet.

Kung Carl XVI Gustaf har också kommenterat olyckan. Uttalandet har publicerats på bland annat kungahusets Instagram.

”Dagens flygplanskrasch i Teheran har krävt många människoliv. Bland de förolyckade fanns ett antal svenskar. Mina och min familjs tankar går i denna stund till de omkomna, deras familjer och närstående.”

Vad som orsakat flygkraschen är inte fastställt.

Även mina tankar går till de omkomna och deras anhöriga. Vila i frid.