Efter G20-mötet i Turkiet: Världsledarna samarbetar för att stoppa IS.

I helgen var Turkiets president Erdogan värd när G20-ledarna träffades i Turkiet. Enligt AFP var terrordådet i Paris huvudtemat. Det fastslogs att världsledarna ska skicka ett ”mycket starkt och tufft” budskap mot IS – och att USA tillsammans med Ryssland måste samarbeta för att sätta stopp för terrorgruppen.

Deltagarna på G20-mötet i Turkiet höll först en tyst minut för alla dödsoffer i Paris. Sedan lovade USA:s president Barack Obama i sitt tal att de nu ska hjälpa Frankrike att jaga de skyldiga. Åtgärderna för att krossa IS i Syrien ska trappas upp och förhindra framtida attacker som den i Paris i fredags kväll.

För att det ska bli verklighet krävs att Barack Obama samarbetar med Ryssland och dess president Vladimir Putin, menade världsledarna på G20-mötet. Och Obama och Putin var också överens. Den ryske presidentens rådgivare berättade för AFP att de – efter ett 35 minuter långt samtal – kommit överens om strategiska mål, men inte exakt hur de ska gå tillväga.

Världsledarna på G20-mötet kom också överens om att gränskontroller och flygsäkerhet ska säkras för att inflödet av utländska terrorister ska motverkas.

Bildkälla: Wikimedia.