Efter ignorerade råden – nu stoppas all trängsel på uteserveringar: ”Armlängds avstånd”

En fullsmockad uteservering är ett klassiskt vårtecken men i år gäller det att passa sig.

Det har kommit till Stockholm stads kännedom att Folkhälsomyndighetens regel om förbud mot trängsel och köer på krogar, restauranger och barer inte följs. Därför tar man nu i med hårdhandskarna och gör en riktad tillsynsinsats under påskhelgen.

Den 24 mars beslutade Folkhälsomyndigheten att restauranger, krogar och barer får ha fortsatt öppet men de måste vidta vissa åtgärder för att minska smittspridningen.

Enligt Folkhälsomyndighetens hemsida får trängsel mellan människor, i köer, vid bord eller bufféer förekomma. Inte heller i baren får man stå tätt utan besökare ska kunna hålla avstånd till varandra.

”Kommer inte gå med måttband”

Trots regeln fortsätter barerna att fylla på med folk. Något Stockholms stad vill sätta stopp för med en riktad insats redan under påskhelgen, vilket SVT var först med att berätta.

– Vi kommer inte att gå med måttband, men göra en bedömning om det är trängsel. Varje ställe är unikt, men en armlängds avstånd mellan gästerna är en bra riktlinje, säger Kristine Fornander, tf avdelningschef på livsmedelskollen på Miljöförvaltningen i Stockholms stad till SVT.

Om Stockholm stad ser att någon inte följer reglera får dessa en tillsägelse och en chans att åtgärda felet. Om det visar sig att ägaren inte rättat till felet skickas ärendet vidare till en smittskyddsläkare som har sista ordet och möjligheten att stänga ned verksamheten.

”Gästerna har ett ansvar”

Men det är inte bara Stockholm Stad som håller ögonen öppna på restaurang och krogbranschen. Även Göteborg och Malmö håller utkik, det gör också allmänheten, skriver SVT.

– Nu får vi många signaler om att det inte följs och då är det normala att man går över till att göra kontroller, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten på torsdagens pressträff och tillägger:

– Det är förstås också så att gästerna har ett ansvar. det finns ett väldigt stort personligt ansvar i allt vi gör. Inte bara på restauranger.Det gäller trängsel i alla olika former av butiker och verksamheter.