Efter kaoset: Personal på Arlanda säger upp sig – varnar för säkerhetsbrister: ”Helt slutkörda”

Kaoset på Arlanda fortsätter.

Nu larmar anställda i säkerhetskontrollen om en dålig arbetsmiljö som gjort att flera säger upp sig, det rapporterar Tv4.

De långa köerna på Arlanda har varit ett faktum sedan i påskas, trots det väntas situationen förvärras under sommaren när flygtrafiken kan nå samma nivå som under 2019, rapporterar Expressen.

Tv4 Nyheterna har varit i kontakt med flera som arbetar på Arlanda och som vittnar om en kaotisk situation och dålig arbetsmiljö.

Anställda på Arlanda slår larm

En person, som valt att vara anonym, och som arbetat eller arbetar på Arlanda berättar:

”Folk går dagligen sju-åtta timmar utan rast. Om man lägger in det faktum att det är ett säkerhetsarbete vi utför är det absurt att förvänta sig att vi ska jobba så länge och förvänta sig någon standard på säkerheten.”

”Jag har jobbat där i många år och det har försämrats mycket de senaste åren. Men så här illa har det aldrig varit. Nu är situationen helt fruktansvärd, folk är helt slutkörda och ser apatiska ut”, säger en annan anställd.

Arlanda, kökaos
Foto: Ali Lorestani/TT, Fredrik Sandberg / TT

Anställda menar att problematiken med personalbrist, scheman och för lite raster började redan innan pandemin och att det resulterat i att allt fler lämnar arbetsplatsen.

Bevakningsbolagets svar

Bevakningsbolaget Avarn security är företaget som tar han om säkerhetskontrollen inne på Arlanda.

Tv4 har varit i kontakt med Lena Johansson, regionchef på Avarn Security som menar att de ständigt jobbar för att förbättra arbetsmiljön.

– Vi har under flera år, tillsammans med våra fackliga organisationer och skyddsorganisationer, jobbat intensivt med att se över alltifrån schemrader till möjligheter att förbättra arbetsmiljön i många olika avseenden. Det är liksom ett ständigt arbete, säger Lena Johansson.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.