Efter krafttaget mot elsparkcyklar – nu ger de striktare reglerna effekt: ”Vi har alla hjälpts åt”

I början av månaden kom det sprillans nya regler gällande elsparkcyklar.

Ett regelverk som redan nu visar effekt, menar trafikkontoret i Stockholm.

– Det har faktiskt blivit en förbättring och vi har alla hjälpts åt, säger Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret Stockholms stad, till P4 Stockholm.

Elsparkcyklar har varit omdebatterade på de flesta platser i landet där de finns.

Efter flertalet allvarliga olyckor och en del klagomål från allmänheten infördes den 1 september i år nya regler gällande fordonet.

De nya reglerna innebär bland annat att de inte får framföras på trottoarer eller gångbanor och inte heller parkeras på gång- och cykelbanor.

Om dessa förbud inte efterföljs riskerar personen som framfört elsparkcykeln att drabbas av böter, och en prick i registret.

elsparkcyklar
Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia commons

Kritiska röster

Men precis som med det mesta finns det flera som varit kritiska till om dessa regler verkligen kommer efterföljas.

I Newsners kommentarsfält på Facebook är det många som tycker de borde förbjudas helt, eller att ännu skarpare regler måste införas.

”Förbjud dom farliga elsparkcyklarna!”

”Tycker det borde vara lag på hjälm på elsparkcyklar för alla.”

”Skulle vara högre böter och indraget körkort.”

”Det är ingen ordning med dessa elsparkcyklar, ligger slängda överallt. Borde vara mer koll hur det hanteras och körs i trafiken.”

Nya reglerna visar effekt

Men även om en del tycker att de nya reglerna inte räcker till så har de faktiskt gett effekt, menar trafikkontoret i Stockholm.

– Det har faktiskt blivit en förbättring och vi har alla hjälpts åt att bli bättre på att parkera elsparkcyklarna rätt. Sen händer det fortfarande att de parkeras fel men det har blivit bättre, det kan vi faktiskt se, säger Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret Stockholms stad, till P4 Stockholm.

Foto: Magnus Andersson / TT

Hon förklarar för kanalen att många Stockholmare ser positivt på de nya reglerna.

– De flesta tycket det är positivt att det finns striktare regler och vill att det ska vara lätt att komma fram, och att elsparkcyklarna inte ska stå i vägen. Så det verkar ha fallit i god jord det här, säger hon.

Vad tycker ni? Märker ni av en förbättring? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida!