Efter kritiken – Stefan Löfven försvarar Sveriges coronastrategi: ”Har inte sämsta statistiken”

Sveriges coronastrategi har stuckit ut i mängden och kritiserats hårt världen över.

Men enligt Sveriges statsminister Stefan Löfven är det alldeles för tidigt att döma ut den svenska strategin, vilket Aftonbladet var först med att berätta.

Under söndagens Agenda på SVT frågades Sveriges statsminister Stefan Löfven ut om Sveriges coronastrategi och de höga dödstalen.

I programmet kommenterar Löfven bland annat en karta från tyska smittskyddsinstitutet. Kartan visar att Sverige ligger i topp när det gäller nya coronasmittade de senaste sju dagarna.

Beror inte på coronastrategin

Men enligt Stefan Löfven går det än så länge inte att jämföra Sveriges siffror med andra länders coronastatistik.

– Sverige har inte den absolut sämsta statistiken. Man kan inte rycka ut en vecka, som på den här kartan. Man kan visa en bild för stunden, och den stämmer säkert. Men det är fel att säga att hela Sveriges strategi misslyckats, säger Stefan Löfven.

Foto: Sören Andersson,TT/ Mikael Fritzon,TT/

I stället menar Löfven att Sverige faktiskt har lyckats med att hålla smittan borta från sjukvården, vilket var flera länders huvudstrategi.

Att Sverige däremot misslyckats med att hålla smittan borta från Sveriges äldreboenden menar han är samhällets fel och inte coronastrategin i sig, något Sverige måste rätta till.

”Låt oss få hela sanningen”

Vidare menar Stefan Löfven att det är för tidigt att dra några slutsatser om huruvida Sveriges strategi har varit framgångsrik eller ej. Men det kommer göras en utredning framöver.

– Låt oss få hela sanningen. Vi ska granskas. Det kommer regeringen och andra aktörer att göra. Det är viktigt att vi får sanningen så snart som möjligt.

Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson håller inte med Stefan Löfven.

”Vi behöver byta strategi. Vi behöver testa fler, återuppta den aktiva smittspårningen och bryta fler smittkedjor. Vi är skyldiga att agera snabbt och målmedvetet för att rädda så många människoliv som möjligt”, skriver Anders W Jonsson i ett mejl till TT.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);