Efter nya lagen om rökförbud: 3 fall av rökning anmälda

I måndags, den 1 juli, trädde lagen om rökförbud i kraft på alla Sveriges uteserveringar, samt fler allmänna platser där det kan vistas mycket folk.

På bara ett dygn hann det komma in tre anmälningar om folk som bröt mot förbudet, och länsstyrelsen beskriver sig nu som ”Fortsatt bedrövad”, det skriver Stockholm Direkt.

Fram till år 2005 var det tillåtet att röka inomhus på många krogar i Sverige, innan ett förbud infördes. Sedan dess har rökningen hänvisats till restaurangernas uteserveringar, men i måndags är det slut med det också.

Efter anmälningarna: Länsstyrelsen är bedrövad

Med hänsyn till icke rökare infördes en lag om rökförbud på alla uteserveringar i Sverige från och med 1 juli. För att undvika att så få som möjligt bryter mot förbudet har myndigheterna uppmanat allmänheten att anmäla de som ändå röker, och på bara ett dygn har tre anmälningar kommit in.

– Dessa angiverier och klagomål hanterar vi som indicier. Först om någon kräver ett skriftligt beslut så meddelar vi det. Annars följer vi vid behov upp på verksamhetens egenkontroll. När det gäller SL har vi granskat deras kontrollplan för rökfria miljöer och vi bedömer att de arbetar med frågan på ett bra sätt, säger Karin Hultman, enhetschef på miljöförvaltningen till Stockholm Direkt.

– Länsstyrelsen är dock fortsatt bedrövad så vi får se vad som händer där, tillägger hon.

Foto: Shutterstock

Tycker du att man ska anmäla alla som bryter mot förbudet? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.