Efter ökningen av olyckor med A-traktorer – nu varnar polisen för farliga trenden: ”Potentiell dödsfälla”

A-traktorer har blivit populärt igen och syns i var och vartannat hörn sedan den nya lagen om att bygga om bilar ändrades den 15 juli i fjol.

Men i och med att A-traktorerna har blivit fler har också olyckor och andra problem ökat. Nu varnar polisen för den potentiella livsfaran, rapporterar SVT Västernorrland.

Antalet A-traktorer har ökat kraftigt de senaste året och allt fler ungdomar väljer att köra omkring i dessa fordon. En kultur som blossat upp igen efter den nya lagen om att bygga om bilar trädde i kraft i juli i fjol.

Men i takt med att A-traktorerna och dess popularitet har ökat har även olyckorna gjort det.

Foto: Johan Nilsson, TT/ Shutterstock

Statistiken visar en fördubbling av antalet skadade mellan år 2018 och 2020, till nästan 150 personer, skriver SVT Västernorrland.

– När de är manipulerade med hastigheten, då är det personbilar som är ute och kör med ungdomar. De har varken rätt behörighet på körkortet eller är mogna nog att köra personbilar, säger Johan Dyrander till SVT Västernorrland.

Okända regeln

Men det är inte bara det att många bilar är manipulerade med hastigheten. En A-traktor har heller inget bälteskrav.

– Det är ju en gammal lagstiftning och till exempel så har man inget krav på att man måste använda bilbälte i en A-traktor. Det finns inte heller något krav på att det får vara max två personer i den. Och med dagens bilar då som har airbag och andra skyddsutrustningar så går fordonet från att kunna vara säkert till att vara en potentiell livsfara, säger han till SVT.

Poliser runt om i landet märker av problematiken och i Skåne vill polisen Fredrik Adler se ett förbud mot fordonet, rapporterar Dagens Nyheter.

– Med tanke på resultatet och manipulationen vi kan konstatera skulle jag vilja se ett förbud mot fordonstypen, säger han till DN och fortsätter:

– Vi måste ta tag i detta nu, för annars kommer det spåra ur totalt.

Vad tycker du om här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required