Efter överklagan: Lisa Holms mördare döms till livstid i Litauen

I början av juni meddelades att Lisa Holms mördare, Nerijus Bilevicius, skulle flyttas till hemlandet Litauen och avtjäna resten av sitt straff där. I samband med flytten beslutade en litauisk distriktsdomstol att sänka straffet – till 15 års fängelse.

Nyheten väckte ilska bland svenska folket och beslutet överklagades.

Nu backar domstolen och meddelar att straffet förblir livstid, uppger GT.

Det har nu gått två år sedan 17-åriga Lisa Holm mördades i Kinnekulle. Mordet skakade om hela Sverige. Nerijus Bilevicius från Litauen dömdes till livstids fängelse och det beslutades också att han skulle avtjäna större delen av straffet i sitt hemland. 

”Kriminalvården finner vid en helhetsbedömning av samtliga faktorer att hans sociala återpassning underlättas av att verkställigheten fortsättningsvis sker i Litauen.” skrev Kriminalvården i beslutet.

Nerijus Bilevicius sitter för närvarande på Norrtäljeanstalten på avdelningen för sexualbrottslingar. Han ansökte i juni förra året om att få avtjäna sitt straff i hemlandet, och säger att anledningen är att han vill komma närmare sin hustru och familj. 

Men vid Kriminalvårdens begäran om överföring beslutade en distriktsdomstol i Litauen också att hans straff skulle sänkas – till 15 års fängelse istället för livstid.

– Straffet för ett ”normalt mord” i Litauen är 7-15 års fängelse. Anledningen till varför straffet blev 15 år och inte ett grövre straff var att allt i den svenska domen inte var översatt till litauiska. Straffet i Litauen blev ”standardstraffet”, har domaren Laisvydas Zederštremas sagt enligt GT.

Beslut väckte dock starka reaktioner i Sverige och överklagades.

Men idag meddelades att Bilevicius livstidsstraff står fast även i Litauen. Den svenska domen har nu blivit helt översatt och åklagaren som har hand om fallet i Litauen anser att Nerijus Bilevicius borde dömas till livstid, precis som i Sverige.

Publicerad av Newsner