Efter polisanmälan – utredningen mot Leif GW Persson läggs ned

Förtalsanmälan mot Leif GW Persson läggs ned, rapporterar NWT.

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson har kritiserat den polisutredning som gjordes efter fyraårige Kevins död i Arvika 1998.

Han har bland annat kallat utredningen för ett ”formidabelt rättsövergrepp”.

– De har ju utsatt de här båda bröderna för ett mycket grovt övergrepp, sade Leif GW Persson i en intervju med TV4 Nyhetsmorgon i februari 2022.

Bröderna i Kevin-fallet
Foto: SVT

I samma intervju säger kriminologiprofessorn att han en egen teori om vad som egentligen hände 4-årige Kevin den där dagen för 24 år sedan. Och beskriver en pojke som även han förekom i utredningen.

– Av för mig helt obegripliga skäl bortser man från honom, men han är annars en sådan person som borde ha fått alla blåljus att gå igång i huvudet på varje fungerande polis. Problemet är att i den här utredningen förekommer inga fungerande poliser och det är mycket sorgesamt, sade han i TV4:s Nyhetsmorgon.

LÄS MER: Vändningen: Bröderna i Kevin-fallets upprättelse – får skadestånd på en miljon kronor var: ”Har gjort fel”

Bara dagar efter uttalandet polisanmäldes Leif GW Persson för förtal.

Men Leif GW Persson var inte orolig över anmälan.

– Jag välkomnar en granskning, sade Leif GW Persson till NWT då.

LÄS MER: Leif GW:s krav på regeringen – efter att bröderna nekats skadestånd: ”Samhället borde ta sitt ansvar”

Utredningen läggs ned

Nu meddelar justitiekanslern att utredningen mot Leif GW Persson läggs ned. Detta med motiveringen att det i själva verket var TV4 som borde ha anmälts enligt yttrandefrihetsgrundlagen, skriver NWT.

Foto: Maja Suslin / TT

”Åtal för förtal ska normalt väckas av den som har utsatts för brottet ( Enskilt förtal). Endast i undantagsfall, om det anses påkallat frå¨n allmän synpunkt, får åklagare väcka åtal för förtal (Allmänt åtal). Uppgifterna i anmälan ger inte underlag för bedömningen att åtal är påkallat från allmän synpunkt. Förundersökningen ska därför inte inledas”, skriver NWT.

Uppgifterna i anmälan mot Leif GW Persson

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina synpunkter i kommentarsfältet.

Exit mobile version