Efter sänkningarna: Dieselpriset höjs rejält igen – så mycket kostar det att tanka nu

Priset på drivmedel fortsätter svaja.

Efter senaste veckans sänkningar följer nu en rejäl prisökning på bensin och diesel, uppger Aftonbladet.

Det senaste året har det betydligt dyrare att tanka bilen. Från att ha legat på strax över 14 kronor/litern för såväl bensin som diesel i början av 2021, har flera rekordvallar sprängts.

Inte minst de senaste veckorna har kriget i Ukraina fått råoljepriset att stiga kraftigt, vilket haft negativa konsekvenserna för priset på drivmedel.

– Prisuppgångarna som vi har sett under en längre tid är på grund av Rysslands agerande och de kraftiga prisuppgångarna vi nu ser på energi och drivmedel är direkt relaterade till den ryska invasionen, sade finansministern Mikael Damberg (S) vid en pressträff på måndagen.

Som mest kostade en liter diesel över 28 kronor, så sent som för en vecka sedan. Alltså nästan dubbelt så dyrt som för ett år sedan.

mynt, plånbok
Foto: Henrik Montgomery / TT

Så mycket kostar det att tanka drivmedel nu

Den senaste veckan har priset på bensin och diesel dock fallit tillbaka. Detta till följt av att råoljan tillfälligt blivit billigare.

Men de stora svängningarna fortsätter alltjämt. Under fredagen skriver nämligen Aftonbladet om en ny chockhöjning på bensin och diesel.

Den aktuella prisökningen innebär att dieselpriset går upp med 1,10 kronor. Riktpriset på bemannade stationer ligger därmed på 24,77 kronor/litern för diesel.

Vad gäller 95-oktanig bensin ökar priset med 50 öre, till ett riktpris på 20,69 kronor/litern.

Den markanta ökningen ska bero på att priset på råolja återigen blivit dyrare.

drivmedel
Foto: Shutterstock

Regeringens krispaket

Samtidigt har regeringen planer på att kompensera svenska hushåll för de rekordhöga priserna på bensin och diesel.

Under måndagen stod det klart att regeringen satsar 14 miljarder kronor i ett krispaket, bland annat för att tillfälligt sänka skatten på drivmedel.

Åtgärderna innebär att det mellan 1 juni och 31 oktober blir tillfälligt sänkt skatt på drivmedel, en skattesänkning som då kommer att minska priset med 1,30 kronor/litern vid pumparna.

– Skatten på diesel sänkts till EU:s miniminivåer, sade finansminister Mikael Damberg (S) under måndagen.

Vad tycker du om priserna på bensin och diesel? Lämna gärna en kommentar!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);