Efter shoppingturer och julresor – så mycket rasar förtroendet för Löfven: ”Finns en dubbelmoral”

Svenska folkets förtroende för Stefan Löfven har rasat.

Det visar Aftonbladet/Demoskops senaste mätning efter avslöjandena om flera ministrars shoppingrundor och julresor, rapporterar Aftonbladet.

Nyheterna om ministrarnas julresor och shioppingrundor har fått svenskarna att se rött.

Först sågs justitie- och migrationsminister Morgan Johansson shoppa på mellandagsrean. Strax innan jul syntes Stefan Löfven shoppa i en galleria.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Därefter var finansminister Magdalena Andersson på skiduthyrning i Fjällen och nu senast kom nyheten om att MSB:S generaldirektör Dan Eliasson rest till Kanarieöarna över jul.

Förtroendet rasar

Avslöjandena har fått förtroendet för Sveriges statsminister att rasa med 7 procentenheter jämfört med förra månaden. I Aftonbladet/Demoskops senaste mätning uppger 31 procent att de har förtroende för statsministern.

– Många verkar tycka att det finns en dubbelmoral. Vi har fått höra att vi ska ställa in, inte resa och besöka släktingar och inte träffa större sällkap. Flera kommenterar att restriktionerna inte verkar gälla ministrarna själva, säger Karin Nelsson, vd för Demoskop till Aftonbladet.

Karin Nelsson tror att Stefan Löfven själv klandras för de andra ministrarnas handlingar.

– Det verkar inte handla så mycket om att Löfven varit ute och handlat, utan mer om hans ansvar för andra ministrar och för Dan Eliasson, säger Karin Nelsson.

Mycket lite förtroende

Även förtroendet för MSB:s generaldirektör Dan Eliasson har sjunkit. Hela sex av tio säger att de har mycket lite förtroende för honom.

När det gäller MSB ligger förtroendet på 32 procent, vilket är i nivå med förtroendet för regeringen men lägre än det för Folkhälsomyndigheten.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required