Efter skoningslösa hunddåden – djurvännen Niklas tar saken i egna händer: ”Behöver gripas”

Malmö har skakats av fruktansvärda attacker mot oskyldiga hundar. På senare tid har anmälningarna blivit allt fler, och många vovvar har skadats till följd av dåden.

Nu har hundägaren Niklas Krig, 35, därför valt att göra allt han kan för att försöka ta reda på vem som ligger bakom det. 

– Jag har fått mail från oroliga människor som knappt vågar gå ut med sina hundar längre, säger han till Newsner.

De senaste två åren har matbitar med diverse skadliga föremål placerats ut på olika platser runtom i Malmö. Detta för att skada stadens hundar. 

På promenadstråk där hundägare ofta går har dessa gottigheter lagts ut, och många gånger har det fått förödande konsekvenser. Totalt har 158 personer polisanmält misstänkta fall. 

”Ledsen och förbannad”

En av de drabbade är hunden Svava, som plötsligt skrek till en dag när hon var ute och lekte på gården. Hennes husse, Carl Mikael, trodde hon fastnat med tassen någonstans. Istället visade den sig vara helt uppskuren.

I efterhand fick Carl Mikael reda på att exakt samma sak hänt en kvinna och hennes hund. 

– Man blir både ledsen och förbannad alltså. Man har ju hört om det förut men tänker inte att det ska drabba en själv egentligen, har han berättat för Newsner.

Foto: Facebook

En av de som blivit frustrerade över det som sker i staden är Niklas Krig.

Han är född och uppvuxen i Malmö och idag bor han där med sin hund Mico, en japansk spets.

Har följt händelserna på Facebook

Precis som många andra boende i Malmö gick han för en tid sedan med i Facebookgruppen ”Förgiftningar hund Malmö Med Omnejd”.

– Man blir väldigt engagerad i det såklart, speciellt som hundägare, säger han till Newsner.

Niklas Krig och hans hund Mico. Foto: Privat

Ett stort engagemang växte snabbt fram från Niklas sida, och idag är han fast besluten om att göra det han kan för att ta reda på vem som ligger bakom hunddåden. 

– Det har gått i vågor liksom, så nu i januari har det börjat igen och i måndags låg två hundar på operationsbordet, förklarar han.

LÄS MER: Så blir ditt horoskop för perioden januari-februari – allt om kärleksliv, pengar och dina relationer

Började med att han grävde i en bild

En dag såg Niklas ett inlägg i Facebookgruppen som han valde att undersöka vidare. Någon hade nämligen lyckats plocka ut en metallbit ur en bulle, och publicerade ett foto på detta.

– De är formade som små stjärnor för att göra så mycket skada som möjligt, berättar Niklas.

På bilden syntes ett nummer och efter att ha undersökt saken kom Niklas fram till att gärningsmannen använt sig av en konservburk med tomatpuré från Egypten.

Dessvärre är det en relativt vanligt förekommande konservburk. Men när han publicerade bilden i Facebookgruppen var det som att en strimma av hopp tändes.

– Sedan har det egentligen bara öst på, berättar Niklas för Newsner.

Niklas Krig. Foto: Newnser

Startade hemsidan ”Trygg hund”

I början av veckan startade han en hemsida tillsammans med två andra djurvänner. Där har de bland annat lagt ut en karta över olika platser där attacker skett.

– Folk kan prenumerera och få ett utskick där, vi rapporterar så fort det händer något nytt. Alla får då mail i inkorgen direkt, så det blir som ett alertsystem typ för de som inte alltid är på Facebook. Sen finns det också lite information så man kan klicka sig vidare till polisen och så där, säger Niklas och fortsätter:

– Man får struktur på det. På Facebook är det alltid så mycket kommentarer och teorier, på gott och ont såklart. Men det blir som med allt annat på Facebook, det kan vara ”åh, det är invandrarna som gör det” och hit och dit- den jargongen liksom. Så vi ville försöka strukturera upp det och belysa vad som är viktigt.

Hundägarnas stora oro

Enligt Niklas finns det fortfarande en del hundägare som inte är medvetna om det som händer i staden, samtidigt som vissa andra är så oroliga att de nästan inte vågar rasta sina hundar.

– Folk är jäkligt nervösa. Det värsta är ju att alla inte vet om det. Men sen tror jag att vissa känner att polisen inte gör tillräckligt eller att det inte kommer ut i media på alla de kanaler där det behöver komma ut. Så de är oroliga, många köper munkorgar till sina hundar, jag har fått mail från oroliga människor som knappt vågar gå ut med sina hundar längre. Det är jättehemskt, säger han till Newsner.

Tar gärna emot tips

Niklas har nu tillsammans med de två andra som driver hemsidan begärt ut samtliga anmälningar som gjorts till polisen, och forsätter arbetet med att försöka hitta den eller de som gjort allt detta.

Dels genom en dialog med polisen, och även med hjälp av de rapporter som människor delar med sig av.

– Det enda jag tänker är att detta är en person som mår jävligt dåligt på ett eller annat sätt, sen vad det har för bakomliggande orsaker vet jag inte. Men det är någon som behöver gripas innan fler hundar blir skadade. Det är skithemskt, men jag hoppas att detta kan leda till nånting, säger han.

Han uppmanar även alla som kan komma med tips att höra av sig. 

Här kan du komma till hemsidan Trygghund