Mer snö och kyla: ”Blir kallare än det brukar”

De stora mängder snö som föll under helgen var bara början för flera delar av landet. Enligt väderinstitutet Storm kommer enorma mängder snöfall att sprida sig från söder till norr under veckans gång, och på flera håll får man så kallt som minus 20 grader.

– Det kommer vara kallare än vad det brukar vara, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på Storm till Expressen.

De stora mängder snö som fallit under veckan och helgen har orsakat stora störningar i kollektivtrafiken, men också i framkomligheten på bilvägarna.

Värst drabbat av snökaoset är Stockholms pendeltågtrafik, framförallt i form av stora växelfel som påverkat trafiken mellan Bålsta och Västerhaninge/Nynäshamn och mellan Södertälje och Märsta/Uppsala, enligt SVT Nyheter. 

Utöver det har ett tiotal busslinjer som annars går regelbundet påverkats kraftigt.

Och kylan fortsätter..

De låga temperaturerna håller i sig. I Stockholm och Uppsala räknar man med att det blir minus 15 grader, och ännu kallare blir det norrut mot Gävleborg, Dalarna, och upp mot Härjedalen, där det kan bli så mycket som minus 20 grader.

Mer snö blir det framförallt på Västkusten under måndagen, men mot kvällen drar nederbörden vidare mot landets östra sida.

Foto: Foto: Jonas Ekströmer/TT

Då blir det varmare igen

Under tisdagen blir det lite varmare igen, enligt Storm. Då väntas blötsnö komma in längs Västkusten och Värmland.

– Det försvinner senare under tisdagskvällen bort mot Finland. Sedan kommer det in kall luft igen. Så det kommer hålla på lite så här fram och tillbaka. Upp på toppen där det är kallt och klart, och sedan ner i dalen där det faller mycket snö och blir regn, säger Tora Tomasdottir till Expressen.

Dela gärna för att varna andra som ska ut i trafiken.