Efter sommarens svåra torka – nu slopar kommunen utländskt kött

Alla vet vilken rekordvarm sommar vi har haft i Sverige.

Det har påverkat svenska bönder och foderbristen gör att många djurägare har känt sig tvungna att ta fler djur än vanligt på slakt, vilket skapar kö på slakterierna.

Svenska bönder har därför gått ut och vädjat till befolkningen om att köpa svenskt kött.

Nu lyssnar kommunen i Sävsjö på lantbrukarna och slopar utländsk kött.

– Vi har pratat med flera lantbrukare som är oroade och därför kände vi att vi behöver göra vad vi kan för att hjälpa dem. Konsekvensen annars skulle kunna bli att jordbruk avvecklas, säger Stefan Gustafsson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Sävsjö, till Smålands Dagblad.

 

Vill att fler köper svenskt kött

Svenska lantbrukare varnade i somras för att delar av den svenska livsmedelsproduktionen var hotad, på grund av torkan.

Det är långa köer till slakterierna och många slakterier måste säga nej till djur, då det inte finns avsättning för svenskt kött.

– Det är inte kapaciteten på slakterierna som sätter stopp, utan konsumtionen. Konsumenter måste köpa och börja använda svenska råvaror. Då skulle slaktköerna vara borta på mindre än en månad, säger Tina Rudolphson, på Bjelkesta gård i Örsundsbro, till Enköpings-Posten.

När försäljning av kött går trögt kan slakterierna inte kan ta emot fler djur.

– Det är lite tråkigt, att folk köper mindre kött. Jag vet inte om folk bara äter bara yoghurt, fil och grönsaker. De är väl ledsna på att grilla eftersom det varit fint väder så länge nu, säger öran Karlsson, verksamhetschef på Almunge kött.

TT

”Många bönder är väldigt deprimerade”

– Det är en tuff situation. Många bönder är väldigt deprimerade, berättar Tina Rudolphson.

I Sävsjö kommun i Småland har kommunen lyssnat på lantbrukarna och vill dra sitt strå till stacken.

Enligt Stefan Gustafsson (KD), har kommunstyrelsens arbetsutskott i Sävsjö har beslutat att man man prioritera att använda svenskt kött, fram till halvårsskiftet 2019.

Detta ska gälla alla kommunens livsmedelsinköp framöver. Fokus ska ligga på nötkött, eftersom det är betande djur som betyder mest just nu.

Det är inte omöjligt att initiativet får fortsätta längre än 2019.

”Högre kvalité och mindre antibiotika”

– Jag ser gärna att vi alltid prioriterar så här men detta är en satsning som gäller fram till halvårsskiftet 2019 när det finns nytt gräs att skörda. Efter det får vi göra en utvärdering och se.

Stefan Gustafsson uppmanar också butiker och privatpersoner att köpa svenskt.

– Vi kommer under hösten att dra igång någon sorts ”handla lokalt-kampanj” också. När det gäller svenskt kött är det extra bra eftersom det har högre kvalité och innehåller mindre antibiotika.

TT

Vad tycker du om Sävsjö beslut om att prioritera svenskt kött? Borde fler kommuner följa efter?

Gilla, dela och kommentera om du också bryr dig om våra svenska bönder!