Foto: Shutterstock/TT

Efter storbolagens stora aktieutdelningar – nu stoppas de från att få skattebetalarnas pengar i coronastöd

Efter kraven från politikerna – nu stoppar Tillväxtverket betalningar till företag som gör stora aktieutdelningar.

Inga mer pengar kommer betalas ut i krisstöd till de storbolag som samtidigt delar ut höga vinster till aktieägarna, uppger SVT.

Finansutskottet i riksdagen hade kallat till sig Tillväxtverkets generaldirektör på torsdagen.

Anledningen? Kraven från partier mellan både höger och vänster om att stoppa krisstödet till de bolag som samtidigt delar ut stora aktieutdelningar.

De företag som samtidigt permitterar personal men också ger aktieägarna stora utdelningar, kommer inte få ta del av något statligt krisstöd framöver.

Det senaste dagarna har det nämligen framkommit att flera stora företag gör miljardvinster och delar ut miljoner till aktieägarna – samtidigt som de tar emot statligt krisstöd under coronapandemin.

– Vi kommer säga nej till företag som gör aktieutdelningar, och vi kommer kräva tillbaka pengar från företag som har gjort aktieutdelningar, säger generaldirektör Gunilla Nordlöf hon till SVT.​

Innan detta beslut har Tillväxtverket hänvisat till lagstiftningen då de menat att lagen inte säger något om aktieutdelningar.

Därför har man fortsatt dela ut krispengar till bolagen som delat ut höga aktieutdelningar – fram tills nu, då Tillväxtverket alltså svänger.

Detta kommer främst att gälla stora bolag – för småföretag och mellanstora företag ska politiker och myndigheter nu undersöka mer.

– Det är en fråga som vi kommer titta närmare på. Det är viktig för oss att undersöka konsekvenserna för småföretagen, säger Nordlöf.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!