Efter strejken: SAS avråder resenärer från att åka till flygplatsen.

Under fredagskvällen gick cirka 400 SAS-piloter ut i strejk sedan parterna inte kunnat komma överens om förhandlingar som gällde bland annat höjda löner, tydligare avtal och tryggare anställningsformer. Tusentals svenska semesterfirare har redan drabbats och på flygplatserna ringlar sig köerna långa – något som nu har fått SAS att gå ut och uppmana alla resenärer med inställda flighter att kolla flygstatus innan de åker iväg till flygplatsen.

Cirka 4 000 resenärer blev enligt SVT drabbade när strejken bröt ut i fredags och under lördagen var siffran ännu högre då 150 inställda flighter berörde hela 19 000 passagerare. Enligt Expressen kommer ytterligare 220 avgångar att ställas in under söndagen – och då drabbas 26 000 personer.

Samtidigt åker många människor ändå iväg till flygplatserna i hopp om att det ska lösa sig så att de kan komma iväg till sina destinationer. Detta har lett till långa köer och hårt tryck.

– Det är köer till SAS biljettluckor. Vi upplever att de som kommer nu har känt till strejken men kommer i förhoppning om att kunna boka om till nytt flyg, säger Ulf Wallin, presschef på flygplatsoperatören Swedavia, till Omni.

Situationen har nu fått SAS att gå ut och uppmana alla resenärer till att istället stanna hemma fram till dess att man vet mer. ”Vänligen läs din flygstatus innan du åker iväg till flygplatsen”, skriver SAS i trafikinformationen på sin hemsida.

Där skriver de också: ”På grund av den rådande situationen kan det ta lång tid att få hjälp från SAS medarbetare på flygplatsen med hotellbokningar eller annan service. Om du själv ordnar hotell och måltider så kan du kontakta SAS kundservice för kompensation. Vi ber dig då bifoga kvitton och bankkontouppgifter.”

Under söndagen kommer nya möten att hållas för att försöka nå en överenskommelse – men när strejken kan komma att nå ett slut är i nuläget oklart.