Efter svåra fallolyckan – nu vill Lill Lindfors se krafttag för äldre kvinnor

I september i år var den folkkära artisten Lill Lindfors med om en svår olycka. Hennes ben slets upp efter att ha ramlat på en rostig taggtråd.

Nu vill hon se krafttag i sjukvården och vill att det läggs mer resurser på kvinnor.

– Inte med ett ord nämns att många fallolyckor ger frakturer som orsakas av en av våra mest lågprioriterade kvinnosjukdomar – benskörhet. Som också är en av de mest underbehandlade, skriver Lill Lindfors i en debattartikel hos Aftonbladet.

Kvinnor prioriteras inte tillräckligt i sjukvården, det tycker folkkära artisten Lill Lindfors och Alexandra Charles von Hofsten.

Lill Lindfors som skadades svårt tidigare i höst, efter att ha ramlat på en rostig taggträd, fick se sina båda ben slitas upp.

– Man borde inte få lov att ha gammal taggtråd liggande så här på sina marker där det kan komma att skada både människor och djur. Jag skulle vilja se en slags ”drive”, liknande det man har för att rensa stränder till exempel. En dag eller så där man tillsammans hjälps åt att plocka bort sånt här farligt gammal taggtråd, sa Lill Lindfors då till Kvällsposten.

Lill Lindfors
Lill Lindfors. Foto: Foto: Fredrik Sandberg / TT

Brist på utredningar gällande benskörhet

I en debattartikel skriver de hur bristen på socialstyrelsens utredningar i fallolyckor gällande benskörhet.

– Inte med ett ord nämns att många fallolyckor ger frakturer som orsakas av en av våra mest lågprioriterade kvinnosjukdomar – benskörhet. Som också är en av de mest underbehandlade. Kvinnor vare sig utreds eller behandlas för osteoporos och får därför fraktur efter fraktur orsakade av att de faller eller gör en obetydlig vridning med kroppen som knäcker skelettet, skriver de i debattartikeln.

Lill Lindford: Skelettet är helt enkelt så skört att det bryts spontant eller av en liten obetydlig händelse.

De skriver vidare att även om en försämrad balans är en del av åldrandet, borde inte fallolyckor tas på mindre allvar.

– Även om balansen blir sämre med åren är det inte en naturlig del av åldrandet att bryta sig. Osteoporos är en folksjukdom, varannan kvinna och var fjärde man får en osteoporosrelaterad fraktur under sin livstid. Skelettet är helt enkelt så skört att det bryts spontant eller av en liten obetydlig händelse.

Håller du med Lill Lindfors om att det borde göras mer för de äldre? Lämna en kommentar på vår Facebooksida.