Efter Sven Melanders död – vännernas gripande ord om tunga sorgen: ”En sådan förlust för oss alla”

Sven Melander är död.

Nu sörjs den folkkäre skådespelaren stort av vänner och kollegor.

Det var sent på torsdagskvällen som beskedet kom att Sven Melander har dött efter en längre tids sjukdom. Han blev 74 år gammal.

I ett uttalande till nyhetsbyrån TT uppgav familjen att han somnat in lugnt och stilla, omgiven av de närmaste.

”Vi är tacksamma för allt det stöd och omtanke som visats både honom och oss under den här tiden. Pappa hade in i det sista nära till skratt och var nyfiken på både människor och världen. Vi hoppas att det är så han kommer att minnas och vi är glada och stolta över de avtryck han gjort i många människors liv. Vi saknar honom redan och önskar att vi får sörja honom ifred”, säger sonen Victor i ett uttalande till nyhetsbyrån TT.

De sista åren kämpade Sven Melander mot cancer, något han flera gånger berättat om.

sven melander
STOCKHOLM 20190830 Sven Melander tar emot årets hederspris vid Kristallen 2019 på Cirkus. Foto Jonas Ekströmer / TT

Sven Melander är död

Sven Melander var en älskad skådespelare, journalist och tv-personlighet. Beskedet om hans död sörjs stort av svenska folket och kondoleanserna har strömmat in under natten.

Även många gamla vänner och branschkollegor har skrivit om sin sorg efter det tragiska beskedet.

”Vila i frid, Sven. Jag hade turen och glädjen att få arbeta med denna underbara man i flera produktioner. Generös, klok och med en oöverträffad komisk tajming. Jag kommer sakna honom. Vem ska nu tipsa mig om alla bra böcker som jag måste läsa?”, skriver komikern Anders JanssonTwitter.

”Underbara fantastiska kloka roliga snälla Sven. En sådan förlust för oss alla. Som du fick mig att skratta. Och som du stöttade när jag körde i diket. Som bara en sån som du kunde. Tack för allt fint”, skriver journalisten Kattis AhlströmInstagram.

”Han var så otroligt fin. Begåvad och underbar att vara och jobba tillsammans med. Vi hade fruktansvärt roligt, han betydde så mycket för mig, säger skådespelerskan Eva Rydberg till TT enligt Aftonbladet.

Vännernas gripande ord om sorgen

Artisten Pernilla Wahlgren minns flera lyckade samarbeten ihop med Sven Melander.

”Med sorg i hjärtat nås jag av den tragiska nyheten att Sven Melander har gått bort…! Fina, varma, godhjärtade, omtänksamma, begåvade och galet roliga Sven. Så tacksam att jag fått ynnesten att jobba med dig genom åren…! I Nöjesmassakern 1985 där vi gjorde en bejublad parodi på TV-serien ”Fame”. I juryn på ”Dansfeber”. I Julkalendern ”Panik i Tomteverkstan”, och nu senast i ”Masked Singer”. Du älskade att stå på scen, göra TV, underhålla & få folk att skratta. Klok var du också. Du kommer alltid att minnas med stor värme av Svenska folket. Få är så omtyckta som du var. Vila i frid fina Sven”, skriver hon på Instagram.

Sångerskan Hanna Hedlund delar med sig av ett klipp där hon och Sven Melander sjunger ett berömt stycke från Sällskapsresan, där Melander gjorde en av sina framgångsrika roller som karaktären ”Berra”.

”Kära kära Sven Tack för alla skrat, all klokskap. Allt du gav. Detta spelade vi in väldigt spontant dagen efter att vi medverkat i ett allsångsprogram, Påväg mot en flygplats, hem, från repetitioner. Tack för sommaren då jag fick dela scen med dig och få ta del av din pretentiösa intelligenta opretentiöshet. Herregud vad du hann med. ❤️❤️❤️❤️ Tack för allt”, skriver hon till klippet.

Sven Melander inspirerade många

Journalisten Jenny Strömstedt berättar att hon inte kände Sven, men att hon präglades djupt av hans talang redan från unga år.

”Det här beskedet fick mig att stanna upp en stund. Det känns som om en del av barndomen försvann med Sven Melander. Det var hans tv-program som satte guldkant på lördagskvällarna i radhuset vid E4an. Det var hans figurer vars repliker vi drog för varandra när vi fördrev tiden vid gungorna på lekplatsen. Det var ballongdansen vi härmade (med kläder) på roliga timmen och Sällskapsresanskämten vi inte ens behövde uttala när vi själva åkte på den första solchartern med färgglada drinkar i fokus. Han var folkhemmets sista underhållningsgeneral före internets mångfald. Det var ingen dum taktpinne, inte dum alls! Jag kände inte Sven Melander, men Intervjuade honom några gånger. Han verkade vara en snäll och klok person. Tack!”, skriver hon på Instagram.

Som vi saknar dig, Sven Melander.

Vila i frid. Våra tankar går till alla anhöriga.

sven melander
Arkivbild, Stockholm, Sverige, 1999-06-24, Sven Melander, underhållare. Foto: Leif R Jansson/TT
#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);