Efter Trafikverkets nya ändringar – nu kan körkortet bli tusentals kronor dyrare: ”Behövs mer kontroll”

Att ta körkort har länge varit en kostsam historia. Men nu kan det bli ännu dyrare.

Efter Trafikverket och Transportstyrelsens nya förslag kan prislappen höjas rejält, något som de menar ska minska personer som kuggar.

Körkortet har i alla tider varit en diskussion kring pris men också en klassfråga.

Enligt TT får en genomsnittlig person räkna med en kostnad på minst 15 000 kronor. Då inkluderar man tio lektioner samt de obligatoriska momenten med körprov, uppkörning och halkkörning.

Men siffran över personer som kuggar proven fortsätter öka. Och i ett försök att minska detta vill Transportstyrelsen och Trafikverket införa hårdare krav.

Så mycket dyrare kan det bli för plånboken

Men de hårdare kraven för med sig fler obligatoriska moment som kommer bli dyrare för plånboken, skriver GP.

Enligt tidningen ska det röra sig om två vädledningstillfällen, som beräknas kosta 1100 kronor extra. Riskutbildning 2 som idag inkluderar halkbanekörning byggs också ut. I och med denna utbyggnad blir det också en extra kostnad på 667 kronor, enligt GP.

 Det behövs mer struktur och kontroll, säger Kristina Hagberg chef för förarprov på Trafikverket till tidningen.

Bara 40 procent klarar körprovet på första försöket. Foto: Shutterstock

Bara runt 40 procent av alla som tar vanligt bilkörkort klarar båda proven vid första försöker, skriver GP. För de som behöver köra upp igen och igen blir detta också en dyr historia.

Ett omprov kostar cirka 1 200 kronor, 800 för själva provet och 400 kronor för den extrautrustade bilen med dubbelkommando som krävs för uppkörningen. Teoriprovet kostar 325 kronor per gång, skriver GP.

Dyrare handledarutbildning

Även introduktionsutbildningen kommer försvinna enligt det nya förslaget och blir istället en del av handledarutbildningen som istället blir dyrare.

När exakt dessa ändringar kommer att ske är osäkert, då det är upp till politikerna att ta beslut kring vidare detaljer.

Vad tycker ni om detta? Lämna en kommentar på vår Facebooksida.