Efter undersköterskornas uppror på stan – nu är det upp till politikerna att agera: ”Vi kommer inte ge upp”

Undersköterskeupproret har haft sina manifestationer och marscherat på torg och gator för bättre villkor inom vården.

I Mariestad ledde Ida Eliasson skutan och det var en positiv anda. 

Nu är det upp till politikerna att agera.

– Vi är undersköterskor – vi är seglivade. Vi kommer inte ge upp, säger Ida Eliasson till Newsner.

Undersköterskorna hade länge gått på knäna och på en torsdag i augusti bestämde sig de sig för att demonstrera och göra uppror i Sverige för bättre villkor.

”En frustration”

Ida Eliasson, 29, har tidigare berättat för Newsner om hur undersköterskor slängs från patient till patient för att ha tid för alla. Många jobbar långa pass och hinner knappt gå på toa. Än värre är att brukare kan få vänta en hel vecka på nästa dusch eftersom de lever efter ett tidsbestämt schema som enligt Ida Eliasson inte är mänskligt.

– Det blir en frustration, för vi inte kan tillgodose den vården man vill ge, sa Ida Eliasson tidigare till Newsner.

Ida Eliasson kämpar för bättre villkor inom omsorgen. Foto: Privat/Ida Eliasson

Namninsamlingen är inlämnad

Undersköterskorna gick därför ihop och startade ett uppror. I Mariestad startade Ida sin manifestation för att belysa problemet en gång för alla. Kraften har tagit slut och bägaren har runnit över för längesedan. På torsdagen lämnades även en namninsamling med 14 000 protester in till socialminister Lena Hallenberg (S), det har Ida Eliasson bekräftat.

– Det känns jättebra att den är inlämnad, nu hoppas vi att det händer någonting. Jag hoppas att de tar det på allvar bara och inte på skojs skull, säger Ida Eliasson till Newsner.

Manifestationen är klar

Manifestationen gick bra och det var en positiv anda. Många gick förbi, frågade och undrade om deras demonstration. När undersköterskorna berättade, var responsen god.

– Folk var väldigt trevliga och hejade på oss och sa att de står bakom oss i detta, säger Ida Eliasson till Newsner.

Men hon hade hoppats på att fler folk demonstrerade.

– Det hade kunnat kommit lite fler, men det är en liten kommun och därför måste man börja smått. Man hoppades på fler från kommunen, de som jobbar där, säger Ida Eliasson.

På manifestationen i Mariestad medverkade drygt 25-30 personer. Foto: Privat/Ida Eliasson

Nu väntar de på förändring

Bakom sig har undersköterskorna fackförbundet Kommunal som kämpar för bättre villkor tillsammans med personalen. Nu när listan är inlämnad och protesten är gjord, finns bara väntan att se vad regeringen gör.

– Vi vill ju höra från politikerna: ”vi har sett er, hört er och vet att ni är missnöjda”. Men sedan att de lyfter frågan högre upp. Att säga: ”fortsätt arbeta, ni är duktiga”, det har vi hört förut. Det är inte det vi vill åt – utan att de ska sluta spara på vård, omsorg och till exempel skola. Det måste få kosta för återigen, det är människor det handlar om, säger Ida Eliasson till Newsner.

Stefan Löfvén (S), statsminister. Foto: Wikimedia Commons/Frankie Fouganthin

”Vi är undersköterskor –  vi är seglivade”

Men även om de inte skulle hända något nu från regeringen sida, menar Ida Eliasson att de aldrig kommer att ge upp kampen.

– Nu ligger ordet i politikernas händer, märker vi att det inte händer något, gör vi detta så stort som möjligt. Vi är undersköterskor – vi är seglivade. Vi kommer inte ge upp, ska vi kunna arbeta som vi gör så kan vi inte ge upp, avslutar Ida Eliasson.

Håller du med Ida Eliasson om att man inte kan spara in massa pengar på omsorg, vård och skola? Sprid då detta vidare med alla du känner så att ordet höjs en gång för alla.